- Regisztráció


 

A "csoportos egérhalál" esete

Egy izgalmas Sherlock Holmes vagy Poirot regény címe is lehetne ennek a cikknek a főcíme, de ezt a megtörtént esetet egy kedves partnerünktől hallottuk, aki történetesen szereplője, "hőse" volt ezeknek az eseményeknek.

A történet egy olyan helyzetet mutat be, ahol partnerünk egy alaposan átgondolt, igényes és komplett számítógépes rendszert szállított le a megrendelőjének. A komplett rendszer magába foglalta az asztali számítógépeket, munkaállomásokat minden tartozékukkal együtt, precízen, minőségi alkatrészekkel, kiegészítőkkel.

A számítógépek használatba vételét követően, megközelítőleg egy hét elteltével jelentkezett a megrendelő, hogy a gépekhez mellékelt (amúgy igényes és minőségi) egerek elromlottak, szeretnék kicseréltetni. Hősünk nem vitatva a helyzetet gondoskodott a garanciális cseréről és intézte az azzal kapcsolatos összes tennivalót. A halott egerek ki lettek cserélve.

Azonban a helyzet megismétlődött. Az egerek ismét tönkrementek, s Hősünk hasonlóan járt el, intézett minden kapcsolódó ügyet. Kicserélte az egereket, de már furcsa lett számára a helyzet. A jó nevű gyártó termékeivel kapcsolatban nem találkozott ekkor mértékű "egér pusztulással"!

Később újra megismétlődött az eset és minden téren kellemetlenné kezdett válni  az egerek ilyen gyakori és tömeges pusztulása! :-)

Az utolsó egércsere alkalmával Hősünknek a csere egereket nem sikerült időben leszállítani, így munkaidő után érkezett. Amikor belépett az ügyfele irodájába, fény derült rá, hogy mi okozza az egerek pusztulását.

Történt ugyanis, hogy munkaidő után az irodát, a szerződött takarító személyzet éppen takarította. A precíz takarítószemélyzet az egereket, az alapos tisztítás érdekében egy takarítószeres vízzel teli vödörbe merítette, s így biztosította azok alapos megtisztítását. Így végül a mosószeres vízbe mártott "minőségi egerek" sem tűrték jobban az alapos tisztító fürdőt, mint az egyszerűbb társaik és sorra "elpusztultak"! Hősünk így derített fényt a rejtélyes esetre!

Tanulság:
Minden esetben érdemes megszerezni az információt arról, hogy mi történik valójában. Lehet, hogy egy Sherlock Holmes-i nyomozás szükséges hozzá, de a dolgok nem történnek véletlenül (főleg nem az egerek tömeges pusztulása), valamint a minőség, mint nézőpont és meghatározás, nem ilyen fajta ellenálló képességre, tartósságra vonatkozóan van meghatározva.

Megoldás:
Ez talán a legnehezebb, hiszen mindent nem lehet leírni, viszont a szakképzés, mint olyan, önmagában elengedhetetlen eleme minden szaktevékenységnek. Lássuk be, hogy a takarítás is szaktevékenység, s ha nincs más megoldás, akkor lehet, hogy minden alkalommal ellenőrizni kell ennek a fontos tevékenység végzésével kapcsolatban a megfelelő tájékozottságot és képzettséget. Tisztázni és ellenőrizni kell a tevékenységeket és az azokhoz szükséges ismeretek és megoldások helyességét, szakszerűségét.