- Regisztráció


 

AccesPoint-ok beállítása, konfigurálása

Ezen eszközök, ahogy más néven " Hozzáférési Pont " -nak is nevezik magyarra fordítva, jó néhány egyéb néven is találkozunk velük, úgy mint; WiFi AP, Wireless AP, AP Bridge, AP Repeater, WDS AP, Wireless Bridge, 802.11 hozzáfárási pont, 802.11a/b/g AP, 802.11a,b Bridge, de hosszan lehetne sorolni a megszólításait ezen eszközöknek is.

Amilyen hamar esetleg működésre lehet bírni egy-egy ilyen eszközt, néha olyan bonyolultnak tűnhet. Mindezeknek az okai főleg a részletekben rejlenek. Az alábbi leírás lépésről lépésre, ebben igyekszik segíteni, hogy biztos legyen a siker.
 

TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

Magyar nyelvű telepítési segédlet,
vezeték nélküli hozzáférési pontokhoz.

Kapcsolódó oldalak


Gratulálunk az új vezeték nélküli hozzáférési pontjához. Ahhoz, hogy mielőbb használatba vehesse a készüléket, kérjük lépésről-lépésre kövesse az itt leírt utasításokat.

________________________________________________________________________________________

1. lépés: A hozzáférési pont csatlakoztatása

1.1 Győződjön meg arról, hogy minden eszköz amellyel dolgozik ki van kapcsolva (PC, hozzáférési pont).

1.2 Amennyiben még nem tette meg, akkor most csatlakoztassa hozzáférési pontját (továbbiakban AP) egy sodort érpáras ethernet kábel segítségével ahhoz az eszközhöz, amellyel konfigurálni szeretné.

1.3 Helyezze feszültség alá a berendezéseket. Kapcsolja be az AP-t és a számítógépet.

2. lépés: A PC konfigurálása

A 2. lépésben konfigurálni fogja a számítógépet, hogy kommunikálni tudjon az AP-val. Ennek érdekében szükség van arra, hogy a számítógép hálózati beállításaiban az IP cím abban a tartományban legyen, amelyet az AP is használ. Ehhez önnek szüksége lesz az AP angol nyelvű leírására, melyben megtalálhatja az alapértelmezett (default) IP címet.

A számítógépek az IP címeket arra használják, hogy a kommunikáció során egyértelműen azonosítani tudják egymást a hálózaton belül. Az IP címet a.b.c.d formában fogja megtalálni, ahol mindegyik betű egy-egy számot jelöl, melyek értéke 0 és 254 közé kell hogy essen és pontokkal van elválasztva egymástól. Ahhoz, hogy az AP és a számítógép egy tartományban legyenek, az IP címeik első 3 tagjának (a,b,c) meg kell egyezniük, míg a negyedik tagnak (d) egymástól különböző értékűnek kell lennie.

Önnek szüksége lesz arra, hogy tudja, melyik Windows operációs rendszer fut a PC-jén. Amennyiben nem tudja, derítse ki a következő módon: kattintson a jobb egérgombbal egyszer a Sajátgép ikonjára (az ikont vagy az Asztalon vagy a Start menüben találja), majd a legördülő menüből válassza ki a Tulajdonságok menüpontot. A megjelenő panelen az Általános fül alatt fogja megtalálni az operációs rendszerre vonatkozó információkat. Miután sikeresen beállította a hálózathoz csatlakozó számítógépet, ugorjon a 3. lépéshez, az AP konfigurálásához.

2.1 Windows95, Windows98, WindowsME

2.1.1 Nyissa ki a Hálózati beállításokat. A következő útvonal megtételével teheti meg: Start menü => Vezérlőpult => Hálózat

2.1.2 Kattintson az IP cím fülre, jelölje ki az IP cím megadása beállítást.

2.1.3 Írjon be a cím mezőbe egy olyan IP címet, ami az AP-vel egy tartományba esik, az alhálózati maszkhoz (Subnet mask) az alapértelmezett 255.255.255.0 értéket.

2.1.4 Kattintson az Átjáró fülre és győződjön meg, hogy a Telepített Átjáró mező üres. Kattintson az OK gombra.

2.1.5 Kattintson ismét az OK gombra. A Windows kérheti az eredeti Windows telepítő lemezt vagy a kiegészítő állományok egy részét. Vezérelje a Windows-t a megfelelő helyre úgy, mint D:\win98, D:\win9x, C:\windows\options\cabs, stb. (ahol a “D” az Ön CDROM meghajtójának betűjele).

2.1.6 A Windows kérni fogja, hogy indítsa újra a számítógépet. Kattintson az Igen gombra. Akkor is indítsa újra a gépet, ha a rendszer nem ajánlja fel az újraindítást.

2.2 Windows2000

2.2.1 Nyissa ki a Hálózati beállításokat. A következő útvonal megtételével teheti meg: Start menü => Vezérlőpult => Hálózati beállítások.

2.2.2 Válassza ki a Helyi Hálózati Kapcsolat ikont a használandó ethernet eszköz számára (általában az első Helyi Hálózati Kapcsolat listázódik ki). Kattintson kétszer a Helyi Hálózati Kapcsolatra.

2.2.3 Megjelenik a Helyi Hálózati Kapcsolat Státusza ablak. Kattintson a Tulajdonságok gombra.

2.2.4 Jelölje ki az Internet Protocol-t (TCP/IP), majd nyomja meg a Tulajdonságok gombot.

2.2.5 Jelölje ki az IP beállítása pontot.

2.2.6 Amikor megjelenik az új ablak, írjon be a cím mezőbe egy olyan IP címet ami az AP-vel egy tartományba esik, az alhálózati maszkhoz (Subnet mask) az alapértelmezett 255.255.255.0 értéket. Az alapértelemezett átjáró címét pedig hagyja üresen. Kattintson az OK gombra. Még egyszer kattintson az OK gombra, hogy befejezze a PC konfigurálását.

2.2.7 Indítsa újra a számítógépet.

2.3 WindowsXP/Windows Vista

A következő utasítások azt feltételezik, hogy az Ön WindowsXP-jének/Vistájának menüsora alapbeállításokkal működik. Ha Ön a klasszikus Windows beállításokkal működő menüsort használja (ahol az ikonok és a menük úgy néznek ki, mint a korábbi Windows termékeknél) akkor kövesse a Windows 2000-nél szereplő utasításokat.

2.3.1 Nyissa ki a Hálózati beállításokat. A következő útvonal megtételével teheti meg: Start menü => Vezérlőpult => Hálózati és Internet beállítások

2.3.2 Válassza ki a Helyi Hálózati Kapcsolat ikont a használandó ethernet eszköz számára (általában az első Helyi Hálózati Kapcsolat listázódik ki). Kattintson kétszer a Helyi Hálózati Kapcsolatra, hogy az megnyíljon.

2.3.3 Megjelenik a Helyi Hálózati Kapcsolat Státusza ablak. Kattintson a Tulajdonságok gombra.

2.3.4 Jelölje ki az Internet Protocol-t (TCP/IP), majd nyomja meg a Tulajdonságok gombot.

2.3.5 Jelölje ki az IP megadását és írjon be a cím mezőbe egy olyan IP címet ami az AP-vel egy tartományba esik, az alhálózati maszkhoz (Subnet mask) az alapértelmezett 255.255.255.0 értéket. Az alapértelemezett átjáró címét pedig hagyja üresen. Kattintson az OK gombra. Még egyszer kattintson az OK gombra (vagy a Bezárás gombra, ha bármilyen adatot megváltoztatott), hogy befejezze a PC konfigurálását.

2.3.6 Indítsa újra a számítógépet.

3. lépés: Az AP beállítása

A 3. lépésben ön fel fogja készíteni az AP-t a vezeték nélküli kliensek kiszolgálására.

3.1 Nyissa meg az internetes böngészőjét. Célszerű az Internet Explorert használni. (Természetes, hogy egy hibaüzenetet kapjon. Folytassa a következő utasításokkal). Írja be a (default) IP címet http://a.b.c.d formában a cím mezőbe és nyomja meg az Enter gombot.

3.1.2 Megjelenik az AP bejelentkező (login) ablaka. (A Windows XP/Vista felhasználók egy csatlakozó ablakot fognak látni). Ezen az ablakon belül kell megadni a felhasználónevet (username) és a jelszót (password). Ennek a két paraméternek az értéke általában „admin”. Kattintson az OK gombra. Amennyiben mégsem sikerült bejelentkeznie, érdemes megnézni az angol nyelvű leírásban ennek a két alapértelmezett (default) paraméternek az értékét.

3.1.3 Sikeres bejelentkezés után a böngésző ablakban önnek az AP menedzsment ablakát kell látnia.

3.2 Az Access Point menedzsmentje

Javasoljuk, hogy az AP konfigurálása közben valamennyi változtatás után mentse el, vagy alkalmazza a beállításokat, mielőtt egy másik menüpontra lépne, mert egyes modellek nem mentik el automatikusan a változtatásokat.

3.2.1 Status

Bejelentkezés után az AP főmenüjében a státusz (status) almenü lesz alapértelmezetten kijelölve, melyből az alábbi információk olvashatóak ki.

Firmware version: Az AP-n futó szoftver (firmware) verziója.
LAN
MAC address: Az AP vezetékes (LAN) portjának fizikai (MAC) címe.
IP address: Az AP hálózati (IP) címe.
Subnet Mask: Alhálózati cím.
Gateway: Az alapértelemezett átjáró címe.
Wireless
SSID: Service Set Identifier, a szolgáltatás (hálózat) neve.
Encryption: Titkosítás
Channel: A vezeték nélküli kapcsolathoz használt rádiócsatorna.

3.2.2 IP settings

Ebben az almenüben tudjuk az Access point IP hálózati beállításait módosítani, az alábbi paraméterek megadásával. Az egyszerűbb kezelhetőség miatt célszerű az IP beállításokkal kezdeni a konfigurációt.

LAN IP: Obtain IP automatically (Automatikus IP cím kérés) Fixed IP (Fix, manuálisan megadott IP cím).
Address: Itt lehet megadni az IP címet.
Subnet Mask: Itt lehet az Alhálózati címet megadni.
Gateway: Ide lehet beírni a hálózatban lévő internet átjáró címét.
DHCP server: Itt lehet bekapcsolni a DHCP (Dinamikus cím kiosztó) szervert. (Amennyiben a hálózatban már van egy másik DHCP szerver, abban az esetben az AP DHCP szerverét ki kell kapcsolni)
IP Range: IP tartomány, From (-tól), To (-ig). Amennyiben használjuk az AP DHCP szerverét, itt tudjuk megadni azt a tartományt, amelyen belül a szerver kioszthatja a címeket.
DNS server: Ide kell beírni a névfeloldást végző szerver címét. (Amennyiben nem lesz a hálózatban külön erre a feladatra szánt szerver, abban az esetben az iternet átjáró (Gateway) címe. Átjáró nélküli, független kis hálózatnál üresen lehet hagyni)

3.2.2.1 Állítsa a LAN IP-t Fixed IP-re.

3.2.2.2 Az Address-hez írjon be egy olyan IP címet, ami a meglévő hálózatában lévő többi eszközzel azonos tartományban van, viszont azokétól különbözik (Pl.: Ha a router címe 192.168.1.1 és a PC címe 192.168.1.2, akkor az AP-nak 192.168.1.3 és 192.168.1.254 bármilyen értéket választhat.)

3.2.2.3 Írja be a Subnet Mask-hoz az alhálózati maszk címét (alapértelmezetten 255.255.255.0)

3.2.2.4 Írja be a Gateway-hez a routere IP címét. Amennyiben nincs routere ezt a mezőt hagyja üresen.

3.2.2.5 Ha a hálózatában már van egy DHCP szerver akkor az AP-jét kapcsolja ki.

3.2.2.6 Írja be a DNS szerver IP címét (általában a router címe, azonban ha nem használ routert, hagyja üresen.)

3.2.2.7 Nyomja meg az Apply (Alkalmaz) gombot.

3.2.2.8 Előfordulhat, hogy a böngészője egy hibaüzenetet fog adni, hogy a kért lap nem megjeleníthető. Ennek az az oka, hogy megváltoztatta az AP címét, ezért a régi címén már nem elérhető.

3.2.2.9 A 2-es lépésben leírtak alapján állítsa be a számítógép IP címét, hogy újra egy tartományban legyen az AP-val és a többi hálózati eszközzel, valamint a routerrel.

3.2.2.10 Tegye aktívvá a számítógépen az új beállítást ha szükséges, vagy Indítsa újra a számítógépet.

3.2.2.11 Jelentkezzen be újra az AP menedzsmentjébe az Ön által lemódosított új IP címmel a 3.1.1-es lépésben leírtak alapján

3.2.3 Basic settings

Ebben az almenüben találhatóak a vezeték nélküli kapcsolatra vonatkozó alapvető beállítások. A Basic settings és Advanced settings almenükben típustól függően lehetnek átfedések.

SSID: Itt állíthatja be, hogy mi legyen a vezeték nélküli szolgáltatás neve, ami alapján a kiszolgálandó kliensek könnyen beazonosíthatják a hálózatot.
Channel : Itt választhatja ki, hogy a rendelkezésre álló csatornák közül melyiket szeretné használni.
Authentication : Itt választhatja ki, hogy milyen titkosítást szeretne alkalmazni.
Open system : Nyílt hálózat, nincs titkosítás. (Egyéb biztonsági beállítások nélkül nem ajánlott.)
Shared Key : Megosztott kulcs.
WEP Key: WEP kulcs. A WEP egy kódolási eljárás, amely a vezeték nélküli kommunikáció védelmére szolgál. A WEP 64, 128 bites vagy 152 bites kulcskombinációt alkalmaz a hálózathoz való hozzáférés ellenőrzéséhez és a titkosítás biztonságához minden adatátvitel során. Az adatátvitel dekódolásához a hálózat minden vezeték nélküli kliensének azonos 64, 128 bites vagy 152 bites kulcsot kell használnia.
Mode : A WEP kulcs típusa. HEX (hexadecimális) 64bites 10 karakter, 128 bites 26 karakter, 152 bites 32 karakter (0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,a,b, c,d,e,f). ASCII (szöveges) 64bites 5 karakter, 128 bites 13 karakter, 152 bites 16 karakter.
WPA-PSK/

WPA2-PSK: WPA/WPA2 titkosítás Passphrase Key jelmondat kulccsal. (Minimum 8 karakter)
WPA/WPA2: WPA/WPA2 titkosítás RADIUS szerver használatával.

3.2.3.1 Állítsa be az SSID-t, adjon a hálózatának egy tetszőleges nevet.

3.2.3.2 Állítsa be a Channel menüpont alatt a használni kívánt csatornát. Alapértelmezetten a 6-os csatornát ajánlja fel az AP, vagy az Auto, automatikus csatorna választást, mely előnye hogy beavatkozás nélkül megváltoztatja a csatornát, ha az esetleg másik rendszer által is használtra kerülne és zavart okozna. Amennyiben Super G módban használja (108Mbps), abban az esetben ezt a paramétert nem áll módjában megváltoztatni. Ha mégsem Super G üzemmódban működik az AP, célszerű egy olyan csatornát választani, amit a szolgáltatás hatósugarában nem használ senki más.

3.2.3.3 Válassza ki a használni kívánt titkosítási eljárást. Mi a WPA-PSK-t vagy WPA2-PSK- titkosítást javasoljuk, mely könnyen kezelhető és megfelelő biztonságot nyújt.

3.2.3.4 Adjon meg egy minimum 8 karakter hosszú kulcsot, melyet kétszer kell általában beírni a Passpharse és Confirm Passpharse almenükbe.

3.2.3.5 Nyomja meg az Apply gombot, hogy elmentse a beállításokat.

3.2.4 Advanced Settings

Ebben a menüben találhatóak a vezeték nélküli kapcsolatra vonatkozó részletesebb beállítási lehetőségek.

AP Mode : Az AP üzemmódja. Típustól függően lehet AP, Pont-Pont Bridge, Pont-Multipont Bridge, Repeater, Client. Az üzemmódok aktiválása esetén a Site Survey segítségével lehet megkeresni az AP hatósugarában lévő vezeték nélküli eszközöket.
AP : Az AP alapértelmezett üzemmódja, ilyenkor egyszerű hozzáférési pontként működik.
AP Client : Kliens üzemmódban az AP vezeték nélküli ethernet adapterként működik.
Wireless Bridge : Bridge (WDS) üzemmódban az AP híd összeköttetést biztosít egy másik vezeték nélküli hozzáférési ponthoz, melyet a fizikai címe (MAC) alapján azonosítés más vezeték nélküli kliens eszközökkel nem létesít kapcsolatot.
Multiple Bridge : Több vezeték nélküli eszköz között biztosít Bridge kapcsolatot egyidejűleg.
Repeater : Jelismétlő üzemmód. Meglévő vezeték nélküli hálózat hatósugarának kiterjesztésére használható üzemmód.
Beacon Interval : Alapjel időköz. Két alapjel-sugárzás közötti idő nagysága. Az alapjel a vezeték nélküli ügyfelek és útválasztók „szívverése” ésolyan rádiójel, mely a hálózatot arról értesíti, hogy még aktívak. Az érték 1 és 1000 ezredmásodperc között legyen.
RTS Threshold: RTS küszöb. Azt jelenti, hogy a kliens felé RTS üzenet küldése előtt a hozzáférési pont meddig vár. Az RTS a Request to Send (adási kérelem) rövidítése. Az RTS üzenet a címzett számítógépnek, hálózatnak vagy kiszolgálónak azt jelzi, hogy a kliens adatot próbál küldeni és az információ adása és vétele közben elsődleges hozzáférést igényel. Ha egy kliensnek nehézségei támadnak a számítógép, a hálózat vagy a kiszolgáló felé történő adattovábbítás közben, ezt a küszöböt kell alacsonyabbra venni.
Fragmentation
Threshold : Feldarabolási küszöb. A csomagméret nagysága, melyet meghaladva a hozzáférési pont az adatcsomagokat feldarabolva küldi el. Információ küldésekor általában akkor lép fel probléma, ha a küldött adatok ütköznek a hálózat egyéb adatforgalmával. Ez a küldött információ feldarabolásával javítható lehet. Minél alacsonyabbra állítja a darabolási küszöb értékét, annál kisebb lesz a fel nem darabolandó csomagok mérete. A maximális értéket (2346) használva feldarabolás gyakorlatilag nem történik.

Figyelem! Csak haladó felhasználók használják!

DTIM Interval : DTIM időköz. A hálózat ügyfeleinek elküldött DTIM-ek között eltelt idő. A DTIM a Delivery Traffic Indication Message (kézbesítendő adatforgalom jelzésének üzenete) rövidítése. A DTIM olyan üzenet, amely a hálózat energiatakarékos klienseit értesíti arról, hogy nekik szóló információ érkezik, hogy aktiválhassák magukat és fogadni tudják az üzenetet. A kisebb érték azt jelenti, hogy a kliensek nem kapcsolhatnak túl sokáig energiatakarékos módba. A magasabb érték azt jelenti, hogy energiatakarékos módba kapcsolhatnak, de sokáig aktívnak kell lenniük, mert több információ összegyűjtve jut el hozzájuk. A DTIM időköz alapértelmezett értéke 1.

SSID Broadcast : Az SSID kisugárzása. Biztonsági okokból célszerű lehet a hálózati azonosító kisugárzását letiltani, ezzel is megnehezítve a hálózat felkutatását és feltörését.

Mode setting : Az AP által használt modulációt állíthatjuk be, hogy 802.11b vagy 802.11g szerinti modulációt használjon, de lehetőség van Mix, kevert üzemmódra is.

Super G Mode : A szabványos 802.11g eszközök maximum 54Mbps-os sebességet tudnak biztosítani, azonban az arra alkalmas eszközökkel nagyobb, akár 108Mbps-os sebesség is elérhető, mely funkciót ezzel a kapcsolóval lehet aktiválni.

Tx Rates : Transmitted rate. Ezzel a paraméterrel határozhatjuk meg, hogy milyen sávszélességet szeretnénk biztosítani a vezeték nélküli klienseknek (Mbps).

3.2.4.1 Az Advanced Settings almenüben található beállításokat csak abban az esetben módosítsa, ha az alapkonfiguráció nem felel meg az ön igényeinek. Alapkonfigurációban a hozzáférési pont AP üzemmódban működik, maximális kimenő teljesítménnyel és automatikusan képes felvenni a kapcsolatot bármilyen vezeték nélküli klienssel.

3.2.5 Security

Ebben az almenüben lehet meghatározni, hogy kik férhessenek hozzá a hozzáférési pontunkhoz és itt módosíthatjuk az AP jelszavát is.
Password
Administrator ID : Itt módosíthatjuk az adminisztrátor felhasználó bejelentkezési nevét.
AP Password New : Ide kell beírni az új jelszót.
Confirm : Ide újra be kell írni az új jelszót megerősítés céljából.
MAC Filter
Enable/Disable : A Fizikai cím (MAC) alapján is szűrhetjük a klienseket. Ezzel a paraméterrel kapcsolhatjuk be (enable), illetve ki (disable) ezt a funkciót.
Allow/Deny : Az allow listában szereplő klienseknek kizárólagos joguk van az AP-hoz csatlakozásra. A deny listában szereplő kliensek nem csatlakozhatnak.

3.2.5.1 Változtassa meg az adminisztrátor jelszavát.

3.2.5.2 Írjon be egy új jelszót és erősítse is meg azt.

3.2.5.3 Nyomja meg az Apply gombot, hogy elmentse az új beállításokat.

3.2.5.4 A módosítások után előfordulhat, hogy újra be kell jelentkezni a konfiguráció folytatásához. Ebben az esetben már az új felhasználó azonosító, jelszó párossal kell bejelentkeznie.

3.2.6 Tools

Ebben az almenüben olyan funkciók kaptak helyet, mint a konfigurációs fájl elmentése, helyreállítása, illetve az AP operációs rendszerének frissítése.

Backup Settings : A beállítások elmentése egy konfigurációs fájlba.
Restore Settings : A beállítások visszaállítása konfigurációs fájlból.
Restore to Default : Beállítások visszaállítása gyári állapotra.
Firmware Upgrade : Az AP operációs rendszerének frissítése.

Megjegyzés:Szoftver frissítéseket a gyártó honlapján találhat. Csak abban az esetben frissítse a szoftvert, ha valamilyen működési probléma ezt indokolja. Minden esetben olvassa el a frissítés dokumentációját.

3.2.6.1 Amennyiben végzett az AP konfigurálásával, javasoljuk, hogy mentse el a konfigurációs fájlt, az esetleges későbbi hibafeltárás megkönnyítése érdekében.

________________________________________________________________________________________

Gratulálunk!

Ön sikeresen beállította vezeték nélküli hozzáférési pontját. Amennyiben olyan funkciót talál az Ön AP-ja konfigurációs felületén amit ebben a segédletben nem tárgyaltunk, keresse a funkció leírását az angol nyelvű Felhasználói Útmutató Help részében.

Kapcsolódó oldalak