- Regisztráció


 

Routerek konfigurálási segédlete (általános)

Ezen anyag lényege, hogy általánosan, azaz nem termékfüggően nyújtson hatékony segítséget a telepítéshez.

ÚTMÚTATÓ
Magyarnyelvű telepítési segédlet,
ADSL/Kábel routerekhez.

Ahhoz, hogy mielőbb beállíthassa a készüléket, kérjük kövesse az itt leírt utasításokat.

____________________________________________________________________________________

1. lépés: A router csatlakoztatása

Győződjön meg arról, hogy minden eszköz amellyel dolgozik ki van kapcsolva (PC, modem és a router).

1.1 Amennyiben még nem tette meg, akkor most csatlakoztassa kábel vagy DSL modemét a koaxiális kábel, vagy telefon csatlakozóval rendelkező DSL segítségével.

1.2 Az ethernet kábelt (amellyel korábban a DSL/kábel modemhez csatlakozott a számítógépe) csatlakoztassa a router WAN portjához.

1.3 Egy másik ethernet kábelt csatlakoztasson a PC hálózati kártyájához. A másik végét illessze a router hátulján levő bármelyik LAN porthoz. Ismételje ezt a lépést meg az összes számítógéppel, melyet a hálózatra akar kötni.

Megjegyzés:

Ha az Ön hálózati kártyája nincs beállítva és segítségre szorul, akkor a kártya gyártójának leírását vegye igénybe. Amennyiben több PC-t szeretne csatlakoztatni a routerhez, mint az azon található LAN csatlakozások száma, egy hubra vagy switchre lesz szüksége. Ezt az eszközt a router bármelyik LAN portjához csatlakoztathatja, majd annak szabad portjaira csatlakozhat a további eszközökkel.

1.4 Helyezze feszültség alá a berendezéseket. Kapcsolja be a kábel/DSL modemet és routerét. A konfiguráció ideje alatt ajánlott az egyszerűség kedvéért, hogy csak az a számítógép legyen  LAN oldalon hozzákapcsolva, amiről a konfigurációt végzi.

2. lépés: A PC konfigurálása

A 2. lépésben konfigurálni fogja az összes PC-t, hogy kommunikálni tudjanak a routerrel. Ennek érdekében szükség van arra, hogy a PC-k hálózati beállításaiban az IP (vagy TCP/IP) és DNS címek lekérése automatikus legyen. A számítógépek az IP címeket arra használják, hogy a kommunikáció során egyértelműen azonosítani tudják egymást a hálózaton belül. Önnek szüksége lesz arra, hogy tudja, melyik Windows operációs rendszer fut a PC-jén. Amennyiben nem tudja, derítse ki a következő módon: Kattintson a jobb egérgombbal egyszer a Sajátgép ikonjára (Az ikont vagy az Asztalon vagy a startmenüben találja), majd a legördülő menüből válassza ki a Tulajdonságok menüpontot. A megjelenő panelen az Általános fül alatt fogja megtalálni az operációs rendszerre vonatkozó információkat. Miután sikeresen beállította a hálózathoz csatlakozó számítógépeket, ugorjon a 3. lépéshez, a router konfigurálásához.

2.1 Windows95, Windows98, WindowsME

2.1.1 Nyissa ki a Hálózati beállításokat. A következő útvonal megtételével teheti meg: Start menü => Vezérlőpult => Hálózat

2.1.2 Kattintson az IP cím fülre, jelölje ki az Automatikus IP cím kérését.

2.1.3 Kattintson az Átjáró fülre és győződjön meg, hogy a Telepített Átjáró mező üres. Kattintson az OK gombra.

2.1.4 Kattintson ismét az OK gombra. A Windows kérheti az eredeti Windows telepítő lemezt vagy a kiegészítő állományok egy részét. Vezérelje a Windows-t a megfelelő helyre úgy, mint D:\win98, D:\win9x, C:\windows\options\cabs, stb. (ahol a “D” az Ön CDROM meghajtójának betűjele).

2.1.5 A Windows kérni fogja, hogy indítsa újra a számítógépet. Kattintson az Igen gombra. Akkor is indítsa újra a gépet, ha a rendszer nem ajánlja fel az újraindítást.

2.2 Windows2000

2.2.1 Nyissa ki a Hálózati beállításokat. A következő útvonal megtételével teheti meg: Start menü => Vezérlőpult => Hálózati beállítások.

2.2.2 Válassza ki a Helyi Hálózati Kapcsolat ikont a használandó ethernet eszköz számára (általában az első Helyi Hálózati Kapcsolat listázódik ki). Kattintson kétszer a Helyi Hálózati Kapcsolatra.

2.2.3 Megjelenik a Helyi Hálózati Kapcsolat Státusza ablak. Kattintson a Tulajdonságok gombra.

2.2.4 Jelölje ki az Internet Protocol-t (TCP/IP), majd nyomja meg a Tulajdonságok gombot.

2.2.5 Jelölje ki az Automatikus IP címkérését. Amikor megjelenik az új ablak, kattintson az OK gombra. Még egyszer kattintson az OK gombra hogy befejezze a PC konfigurálását.

2.2.6 Indítsa újra a számítógépet.

2.3 WindowsXP/Windows Vista

A következő utasítások azt feltételezik, hogy az Ön WindowsXP-jének/Vistájának menüsora alapbeállításokkal működik. Ha Ön a klasszikus Windows beállításokkal működő menüsort használja (ahol az ikonok és a menük úgy néznek ki, mint a korábbi Windows termékeknél) akkor kövesse a Windows 2000-nél szereplő utasításokat.

2.3.1 Nyissa ki a Hálózati beállításokat. A következő útvonal megtételével teheti meg: Start menü => Vezérlőpult => Hálózati és Internet beállítások

2.3.2 Válassza ki a Helyi Hálózati Kapcsolat ikont a használandó ethernet eszköz számára (általában az első Helyi Hálózati Kapcsolat listázódik ki). Kattintson kétszer a Helyi Hálózati Kapcsolatra, hogy az megnyíljon.

2.3.3 Megjelenik a Helyi Hálózati Kapcsolat Státusza ablak. Kattintson a Tulajdonságok gombra.

2.3.4 Jelölje ki az Internet Protocol-t (TCP/IP), majd nyomja meg a Tulajdonságok gombot.

2.3.5 Jelölje ki az Automatikus IP címkérést. Amikor megjelenik az új ablak, kattintson az OK gombra. Még egyszer kattintson az OK gombra (vagy a Bezárás, gombra ha bármilyen adatot megváltoztatott), hogy befejezze a PC konfigurálását.

2.3.6 Indítsa újra a számítógépet.

3. lépés: A router beállítása

A 3. lépésben Ön be fogja állítani a routert, hogy csatlakozni tudjon az internetre az Ön internet-szolgáltatójának (ISP) segítségével. Önnek szüksége lesz beállítási adatokra az ISP részéről. Amennyiben nincsenek meg ezek az információk, kérjük keresse fel ISP-jét mielőtt elkezdené beállítani a routert. Az ISP által megadott információk segítségével sikeresen fogja beállítani számítógépét az internetre való csatlakozáshoz. Mivel most Ön routert használ, amely segítségével meg tudja osztani az internetkapcsolatot több számítógépre, Önnek a router beállításához szükséges információkra van szüksége, nem a PC beállításokra.

Megjegyzés: Önnek csak egyszer kell beállítani a routert.

3.1.1 Nyissa meg az internetes böngészőjét. Célszerű az Internet Explorert használni. (Természetes, hogy egy hibaüzenetet kapjon. Folytassa a következő utasításokkal). Írja be a következő IP címet a böngésző cím mezőjébe: http://192.168.1.1 (Vagy az angol nyelvű leírásban szereplő alap, (default) IP címet) és nyomja meg az Enter gombot.

3.1.2 Megjelenik a router bejelentkező (login) ablaka. (A Windows XP felhasználók egy csatlakozó ablakot fognak látni a 192.168.1.1. címhez). Ezen az ablakon belül kell megadni a felhasználónevet (username) és a jelszót (password). Ennek a két paraméternek az értéke általában „admin”. Kattintson az OK gombra. Amennyiben mégsem sikerült bejelentkeznie, érdemes megnézni az angol nyelvű leírásban ennek a két alapértelmezett (default) paraméternek az értékét.

3.2 Internetkapcsolat beállítása (WAN)

A router minimum négy csatlakozási típust ismer: Dinamikus IP cím kiosztás (DHCP), PPPoE, Statikus IP cím, illetve PPTP. Ezek a típusok fel vannak sorolva a WAN Csatlakozás Típusa beállításnál. Minden Beállítás ablak és elérhető eszköztár attól függ, hogy milyen típusú csatlakozást választott ki. Kérjük az ISP-je által biztosított lehetőséget válassza ki.

3.2.1Dinamikus IP cím kiosztás (DHCP).

Amennyiben az Ön ISP-je DHCP vagy Automatikus IP cím kiosztás lehetőséget nyújtja (általában kábeles kapcsolatok), kövesse a következő lépéseket:

3.2.1.1 Jelölje ki az Automatikus IP cím kiosztást, mint a WAN csatlakozás típusát.

3.2.1.2 Kattintson az Alkalmaz (Apply) és Mentés (Save) gombokra, hogy elmentse a beállításokat.

3.2.1.3 Egyes kábelnetes szolgáltatók pl.: UPC… A számítógép hálózati csatlakozójának egyedi fizikai azonosítója alapján (MAC address) azonosítják be a szolgáltatás igénybevételére jogosult számítógépet. Ebben az esetben szükséges, hogy a routerrel leklónoztassuk ezt a címet. Ahhoz, hogy ezt a címet megtudjuk, nem kell mást tennünk, mint azon a számítógépen, amivel eddig igénybevettük az internet-szolgáltatást, meg kell keresnünk a Hálózati kapcsolatok almenüben azt a Helyi kapcsolatot, amivel eddig a modemhez kapcsolódtunk. Meg kell néznünk az ehhez a kapcsolathoz tartozó státusz ablakban (jobb egérgomb a kapcsolat ikonján, Állapot), a Támogatás fül alatt található adatokat. Ebből az ablakból számunkra a Fizikai cím (MAC address) paraméterre lesz szükségünk, ami 00:00:00:00:00:00 formában fog az ablakban szerepelni. Ezt a paramétert kell a router konfigurációs ablakában, a WAN kapcsolat beállítása almenüben, a Dinamikus IP cím beállításon belül a MAC cím beállításhoz beírni, majd a klónozás (Clone) gombra kell kattintani. Ezután az alkalmazás (Apply) és mentés (save) gombokat nyomjuk meg.

3.2.2 Statikus IP cím vagy IP cím megadása.

Amennyiben az Ön ISP-je statikus IP címet biztosít az ön számára, kövesse a következő lépéseket:

3.2.2.1 Jelölje ki az statikus IP-t, mint a WAN csatlakozás típusát.

3.2.2.2 Írja be az IP címet.

3.2.2.3 Írja be az Alhálózati (subnet) Maszk címét.

3.2.2.4 Írja be az Átjáró (Gateway) címét.

3.2.2.5 Írja be a DNS-t az 1, 2 és 3- ik mezőbe. Önnek minimum egy DNS címet meg kell adnia.

3.2.2.6 Kattintson az Alkalmaz (Apply) és Mentés (save) gombokra, hogy elmentse a beállításokat.

3.2.3 PPPoE (ADSL)

Amennyiben az Ön ISP-je PPPoE lehetőséget nyújtja vagy hagyományos módon szeretné megadni az Internet csatlakozáshoz szükséges felhasználónevet és jelszót, kövesse a következő lépéseket:

3.2.3.1 Jelölje ki a PPPoE, mint a WAN csatlakozás típusát.

3.2.3.2 Írja be a felhasználó nevet.

3.2.3.3 Írja be a jelszót.

3.2.3.4 Írja be a DNS-t az 1,2 és 3- ik mezőbe. Önnek minimum egy DNS címet meg kell adnia.

3.2.3.5 Kattintson az Alkalmaz (Apply), majd a Mentés (Save) gombokra, hogy elmentse a beállításokat.

3.2.3.6 Kattintson a Státusz fülre, majd csatlakozáshoz nyomja meg a Csatlakozás (Connect) gombot.

3.2.4 PPTP

Amennyiben Ön PPTP típusú csatlakozást használ, az ISP megadja a szükséges beállításokat.

3.3.1 Amennyiben még nem tette meg, akkor most kattintson az Alkalmaz (Apply), majd a Mentés (Save) gombokra, hogy elmentse a beállításokat. Zárja be a böngészőt.

3.3.2 Indítsa újra a DSL modemjét.

3.3.3 Indítsa újra a számítógépét, hogy az új beállítások elérhetővé váljanak.

Gratulálunk!
Ön sikeresen beállította routerét. Tesztelésért nyissa meg Web böngészőjét és írja be a következő címet: www.linkpro.hu. Ha nem tudja elérni a weboldalt, kérjük keresse a probléma megoldását az angol nyelvű Felhasználói Útmutató Help részében.