- Regisztráció


 

Kábelek vezetőiről

A főcím azért került így megfogalmazásra, mivel egyre több, különböző megoldás létezik. Jelen cikk nem fogja át teljes egészében az összes elképzelhető és használt vezető megoldást, de a legfontosabb, a területünkön alkalmazott és előforduló típust, azok jellemzőit, előnyeit és buktatóit igyekszik összegezni.

Néhány információ az adatátviteli területen alkalmazott kábelek besorolásáról 

Réz CAT5e, CAT6, CAT6A, CAT7, CAT8 minősítésű UTP/FTP/S-FTP kialakítású kábelekkel rendelkeznek (lagalábbis szabvány szerint) az új építésű rendszerek.

A fentiekben említett szabványos kábelek, mindenkor nagy tisztaságú, megfelelő rézből készülnek, a szabványban rögzített értékek biztosításához ez minimális követelmény. A szabványok kialakítása és fejlesztése úgy történik, hogy azok széles körben biztosítsák a különböző gyártók és gyakran különböző technológiák együttműködését és így többcélú használatot tegyenek lehetővé.

RÉZ alapanyagú kábelek. Nem nevezném misztikusnak a fontos ismereteket. Ref. https://en.wikipedia.org/wiki/Copper_conductor

A problémák forrásai

Réz bevonatú Al és Fe TP kábelek
Ezek a vezető kialakítások, a fenti adatátviteli szabványban leírtaknak NEM FELELNEK MEG és csak erősen korlátozott mértékben használhatók a szabványos adatátvitelre. A probléma a leggyakrabban abból adódik, hogy a rendszerek elemei, komponensei, szabványok alapján kerülnek gyártásra, viszont az ilyen nem illeszkedő megoldások, rejtett problémákat jelentenek a rendszerekben.

Olcsóságuk vonzóvá teheti őket, de a minősítésük jellemzően nem valós. Kiemelkedő veszélyeik a PoE és nagy sebességű kapcsolatok, illetve a valós, műszeres mérést igénylő hálózatok kialakításakor merülnek fel, mert nem felelnek meg a szabvány által megadott követelményeknek. Hamar szembetűnik a távtápláláskor jelentkező, majdnem dupla veszteség és a bizonytalan, gyakran nem is működő végponti berendezések.  Alkalmazásuk csak rövid távolságokon biztonságos, de ott sem lehet garantálni a 100%-os megfelelést.

Mechanikai veszélyek
Az alumínium ebben a konstrukcióban azt okozza, hogy jóval törékenyebbek a vezetők. A csatlakozókkal történő szerelés és a panelekbe történő betűzés során könnyen előállhat az előbbi helyzet. Patch kábelek esetén a műszaki jellemzők, az élettartam és a hajlékonyság egyidejűleg messze elmarad a szabványos, tömör rézből készült modellekétől.
A kábelek húzása, behúzása alkalmával az alumínium vezetők okán, ezek a kábelek könnyebben szakadnak.

Hol találkozunk ezekkel a veszélyes kialakításokkal?
Először a fali kábelezést szolgáló, tömör vezetőereket tartalmazó kábelekben jelentek meg ezek a "kedvezőbb árú", de összességében erre a célra, szabványos megoldások kialakítására alkalmatlan kábeltípusok, melyek valójában HAMIS állítást tartalmaznak a köpenyükön, hogy CAT5, CAT5e, CAT6, stb.

Mostanság, 2015-ben találkoztunk ügyfeleink által különféle helyeken, hamis adatokkal feltüntetett patch kábelekkel, illetve azok használata okán előállt hibákkal. Ezért hírlevelekben is igyekszünk felhívni ezekre a veszélyekre, mindenki figyelmét.

Bővebb információk ezekről a kábeltípusokról, kialakításukról, kiszűrésükről.

CCA - CCAW - CCAG "Copper Coated Aluminum Wire" ill. "Copper Clad Aluminum Generatrix" szavakból. Alumínium vezetőjű rézbevonattal készült  adatátviteli kábelek. (bővebben itt...)

( ~40~50 méteres távolságot meghaladva nem megbízható... ).

A gyártók gyakorta elég bátrak ahhoz, hogy CAT5E vagy akár CAT6 megfelelőséget is feltüntetnek a termékek kapcsán, ami be kell lássuk, hogy valótlan állítás, tekintettel az említett szabványok követelményeire. 

Ref. https://en.wikipedia.org/wiki/Copper-clad_aluminium_wire

CCS - Réz bevonatú acél, vas szálakat tartalmazó sodort érpáras kábel, mely a tapasztalatok alapján, már 15 méteres távolság esetén is komoly problémát, hibás működést eredményez. 

Ref. https://en.wikipedia.org/wiki/Copper-clad_steel


CCA - CCAW - CCAG vezetők

Összehasonlításképpen és ezen vezetők megismerésére, az alábbi táblázat alapján szerezhetünk jobb rálátást. Vitathatatlan előnyeik és hátrányaik egyaránt kitűnnek. Érdemes megnézni, hogy a táblázat adatai a 15%-os rézbevonatra vonatkoznak, amiből az 5%-ra vonatkozóan kalkulálhatjuk, hogy az még inkább elmarad a kívánatostól. 


 

Mindezekkel együtt vannak olyan területek, ahol tökéletes megoldást jelenthetnek ezek a vezetőkialakítások. 
Pl.: nagyfrekvenciás, de távtáplálást, egyenáramú rendszereket nem (vagy csak kifejezetten nagy feszültségen) használó területek. Innen kezdve már csak az a kérdés merülhet fel, hogy mennyire nagy frekvenciákra gondoljunk? (Ezek minden esetben azok a tartományok, ahol a "vezetés" alapvetően amúgy is kiszorul a vezető palástjára, így akár "üres" is lehetne a közepe).  

Ref.: http://en.wikipedia.org/wiki/Skin_effect.

Ez azonban nem kifejezetten a CAT5, CAT6 TP kábelek használatának tartománya, illetve nem is alkalmas a szabványos követelmények szerinti működésre. A standard kábelekre kialakított berendezések megbízható kapcsolatainak a kialakítására gyakran alkalmatlanok is.

Kapcsolódó oldalak

Alapfogalmak
Vezetékes hálózatok
Vezeték nélküli hálózatok
POE