- Regisztráció

 

Szálhegesztési alapismeretek

A szálhegesztés valódi alapismereteit leginkább konkrét példán keresztül ismerhetjük meg.

Legyen a konkrét eset, amit a leginkább ismerünk, és érdeklődés esetén be is tudunk mutatni, azaz a GALAXY GA-A17C optikai szálhegesztő, vagyis az azzal történő munkavégzés részletei.

Ismerjük meg a szálhegesztőt!

ÚJ, TELJESEN AUTOMATIZÁLT, COMPUTER VEZÉRELT, GAZDASÁGOS OPTIKAI SZÁLHEGESZTÉs

... induljunk a végéről, vagyis lássuk, hogy mire is van szükség a folyamatok elvégzéséhez

Amikor látjuk, hogy mit akarunk elérni, úgy tudjuk lépésről lépésre meghatározni visszafelé, hogy mivel tudjuk elérni a kívánt célt.

GA-17C OPTIKAI SZÁLHEGESZTŐ BERENDEZÉS

Alkalmazhatósága kiterjed SM (single-mode), MM (Multi-mode), DS (Dispersion displacement), NZDS (Non-zero dispersion displacement) szálakra. Vagyis kijelenthető, hogy az ismertebb, és gyakorlatban az informatikai területen alkalmazott optikai adathálózatok területén alkalmazott száltípusok mindegyikének hegesztésére alkalmas.

Szál igazítási eljárás szempontjából elmondható, hogy mindkét eljárás szerint képes a hegesztési feladatokat elvégezni.

- Magra illesztés (core aligning) ,

- Köpenyre illesztés (clad aligning) egyaránt választható.

(Rejtélyes módon, vannak olyan gyártók, melyek a termékeikkel kapcsolatban ncsak egyik vagy csak másik igazítási eljárást támogatják. A rejtély szó azért használatos a részemről, mivel korunk technológiája, mobiltelefonok számítási teljesítménye is olyan nagyságrendet képvisel, ami a megfelelő vezérlést maximálisan képes kiszolgálni.)

Optikai szálak méret szerinti alkalmazhatósága alapján, a köpenyátmérő 80 ~ 150um (cladding) tartományban, míg a burkolatátmérő 100 ~ 1000um, (coating) mérettartományban ideális.

Szálméretezés, azaz előkészítés, úgy mint a tört szál-hossz, és a csupasuolási méretek
- burkolat átmérő <250um 10 ~16mm hosszúságú legye
- burkolatátmérő 250 ~ 1000um ~16mm hosszúságú legyen
Ezekkel a szálelőkészítési hosszakkal biztosíthatjuk a magunk számára, illetve a követő munkafolyamatok és azok eredményessége, minősége szempontjából az ideális eredményeket.

Kötésvédő zsugorcső: 60-tól 40mm nagyságrendben tetszőlegesek lehetnek...

Itt elsősorban a berendezésbe épített zsugorítókamra nagysága által adott lehetőségek szemszögéből kerültek a méretek megadásra. Természetesen, nem okoz semilyen nehézséget, ha nagyobb méretekkel szeretnénk dolgozni, de figyelembe kell venni a kamraméretet.

 

A legfontosabb és legszembetűnőbb elem általában maga a berendezés, de a szálak megfelelő előkészítésének a hiányában nem tudnánk használni.

Ebben az esetben, de elmondható a többi száltoldási technológiára is, elengedhetetlen egy megfelelő szálvéget, a kívánt hosszban biztosító, előállító eszköz. Ez maga a száltörő szerszámunk, vagy inkább berendezés, melyekkel kapcsolatban néhány információ, követelmény, az ideális, és a manapság jellemző tulajdonságok a következők.

Folytatjuk a száltörés követelményeivel és lehetőségeivel!