- Regisztráció

 

Védőcsövezés hiánya és veszélyei

Optikai kábelezésnél, annak elhelyezésével megbízott "szakemberek" által, a kerámia-béléstesten történő átvezetés alkalmával, a kötelező védőcső elhelyezésére nem került sor.

Egy későbbi időpontban, amikor ezen a ponton, egy további kábel átvezetését kellett megvalósítani, akkor sikerült ugyanezen "szakembereknek" a  szilánkosan, azaz éles sarkokkal rendelkező "lyukon" keresztül úgy mozgatni, áterőszakolni a további kábeleket, hogy a folyamat közben, a már benne lévő optikai kábel, az egyik kerámia él, hosszában bemetszette. Ennek eredményeképpen, a egészen a kábel magjáig  hatoló sérüléssel, sikerült a kábelben lévő szálakat szinte mind elroncsolni, így a kötel 1 éve működő szakasz működése leállt.

A szokásos módon, ezen alkalommal is a "NEM TÖRTÉNT SEMMI" információból kellett kiindulni. Nyilván nem is feltétlenül köti össze a gondnok, tulajdonos, vagy cégvezető az eseményeket, hiszen a villanyszerelés, nem mindig kapcsolódik össze az informatikai rendszerekkel, illetve teljesen külön rendszerként kell működnie általában, illetve nem is megengedett azok együtt történő vezetése általában.

A hiba behatárolásához, OTDR-re volt szükség, mivel a sérülés nem olyan helyen volt ami könnyedén felfedezhető lett volna, pontosabban a falban. Ez az az optikai mérőműszer, ami alkalmas a hibák, és azok távolságainak, pozícióinak a behatárolására.

Összefoglalva a tanulságokat

A telepítési szabványban rögzített követelményeknek megvan a jelentőségük, még ha azt a "szakemberek" időnként semmibe is vennék. Ezek a szabályok az általános, és széleskörű együttműködés, valamint hosszú távú megbízható üzemeltetés zálogai, amikor az alapszabályokhoz történő igazodásra alapozva valósulhat meg mindez.

Minden egyedi, a szabályoktól eltérő, akár dokumentált, akár dokumentálatlan rendszerkialakítás, a biztonságos, és általános jövőbeli üzemeltetés akadálya lehet. Az általános szokások, sajnos nem a dokumentáció alapon történő előkészítő munkákat jelenti ma Magyarországon, ezért a szabványok betartása még hangsúlyosabb.