- Regisztráció

 

A kábelbehúzás eszközei

Balla László Gábor
2013. december

Villanyszerelők lapjában megjelent cikkünk     Az eredeti cikk elérhető itt.

 

 

A szakemberek számára ismerősen csenghetnek, ám a szakmai berkeken túl ismeretlenül hangozhatnak a behúzó és berudaló kifejezések. A behúzóhoz talán komolyabb magyarázat nem szükségeltetik, hiszen az elnevezés alapján kitalálható az eszköz funkciója, ám a berudaló már egy érdekesebb kérdés, talán nem mindenkinek ugrik be a helyes válasz elsőre. A berudaló szó eredete a rúddal való tolásra vezethető vissza, a nyomórúd megfelelőjeként vidéken a rudaló kifejezést is használták/használják. Esetünkben a behúzó és berudaló egyetlen eszközt takar, amely segítségével rúdszerűen kábeleket, vezetékeket tolunk be csatornákba, csövekbe, amelyeken biztosan kell átjutnunk. A megfelelő behúzónak/berudalónak néha ellentmondónak tűnő jellemzőkkel is kell rendelkeznie. Legyen megfelelően erős és merev (mint egy rúd) ahhoz, hogy hosszú távon be lehessen egy kanyarokat akár többszörösen is tartalmazó nyomvonalon tolni. Amennyiben nem kellően merev, abban az esetben elakadhat, behullámosodhat, akár vissza is fordulhat a csőben és így nem fogja teljesíteni a feladatát. Nagy húzó- és szakítószilárdság kell, hogy jellemezze az eszközt ahhoz, hogy a szükséges távolságokon keresztül lehessen vele húzni a gyakran jóval merevebb és vastagabb kábeleket is. 

Estiare kábelbehúzó

Szintén fontos szempontok az eszköz anyagára vonatkozó elvárások. Keménynek, kopásállónak, sima felületűnek kell lennie, hogy ne tapadjon meg a csőrendszerben és a hosszú élettartama is biztosított legyen. A megfelelő berudalónak korrózióállónak és vegyileg stabilnak kell lennie, hogy minél kevésbé lépjen reakcióba más anyagokkal (olajok, oldószerek és más vegyi anyag, ami egy csőrendszerben, alépítményben előfordulhat). Valamint utólagos bővítések, de új szerelés esetén is praktikus, ha elektromosan nem vezető (szigetelő) anyaga van, így elkerülhető az esetlegesen rejtett hibák okán a villamos balesetek, illetve zárlat okozása.

Mivel minket most elsősorban a villanyszereléssel kapcsolatos alkalmazás érdekel, így nézzük meg, milyen munkafázisban jutunk el a behúzásig, és mi előzi azt meg. Lényeges lépés az alapcsövezés kialakítása, ami igen széles területet ölel fel. Itt beszélhetünk a lakossági igények szerinti vékony, akár 10 mm-es, illetve 10-20 cm-es átmérőjű védőcsövek, kábelcsatornák kiépítéséről. Ez a fázis sok fontos lépést tartalmaz, amely nagymértékben meghatározza a későbbi kábelezhetőséget és használatot.
 
Nagy figyelmet kell fordítani a nyomvonal helyes megválasztására, a helyes ívek biztosítására, a csövekbe került törmelékek eltávolítására, amelyek zálogai lehetnek a kábelek későbbi problémamentes behúzásának. Szintén fontos az idomok és egyenes szakaszok pontos illesztése, főleg a behúzási fázisban fellépő nagy igénybevételek okán, ami a nagymennyiségű és méretű kábel csőrendszerbe juttatásakor (súrlódás, tapadás) léphet fel. A csatornák megfelelő rögzítése, a vakolatok kötésidejének kivárása, szintén fontos mielőtt a nagyobb berudalók, behúzók használatával folytatjuk a munkát, mivel azokkal olyan igénybevételnek tehetjük ki a csövezést, ami azt károsíthatja, illetve a kevésbé szilárd rögzítéseket akár ki is mozdíthatja.

 Hol alkalmazható?

Alapvetően minden olyan helyen alkalmazzák ezeket a berudaló, behúzó, sokszor „szonda” néven említett eszközöket, ahol hosszabb üregeken, csöveken, járatokon kell keresztüljuttatni valamit, kitolni vagy később keresztülhúzni, vagy egyszerűen feltárni. Az alkalmazási körök, a fentiek alapján hosszan sorolhatók. Mivel a méretválaszték, mind keresztmetszet, anyagminőség és hossz tekintetében is nagyon változatos, így az alkalmazhatóság köre is széles:
 • Elektromos és optikai kábelek, vezetékek általános célú telepítése. Háztartási, lakáscélú egyszerű szerelések, kábelezések, néhány métertől akár néhányszáz méteres távolságokig.
 • Kisebb csövek behúzása központi gyűjtőcsövekbe, csatornákba.
 • Dugulás elhárítás.
 • Csövek egyszerű és költséghatékony tisztításához, különböző kiegészítők alkalmazásával.


Melyiket válasszuk?

A munka megkezdése előtt minden alkalommal fel kell mérni, hogy milyen behúzó használata lesz megfelelő. Egyrészről van az ideális megoldás, a másik oldalon pedig a meglévő eszközök, nyilván ezeket kell minél közelebb hozni egymáshoz. Adott esetben a feladatra legmegfelelőbb berudaló beszerzése jobb választás, mint egy alkalmatlan eszközzel való próbálkozás, mert amellett, hogy egy nem a célra való szerszámmal csak az időt pazaroljuk, még balesetveszélyt és anyagi károkat is okozhatunk.
 
Olyan rendszerben, ahol már meglévő kábelek, vezetékek mellé kell továbbiakat behúzni, kiváltképpen villamos és energetikai kábelek mellé, javasolt a tökéletes szigetelőképességű modellek használata (polyamid, nylon, bynylon, FRP). Az acélbetétes típusok (szál, szalag, sodrony) kapcsán tudni kell, hogy a menetes-végek galvanikus kapcsolatban vannak, így fokozott elővigyázatosságot igényelnek.
 
A kábelbehúzás folyamata a berudalással kezdődik, majd a behúzással folytatódik. Már a berudalás, azaz betolás fázisában szükséges lehet a síkosító anyagok használata, amelyet az adottságok ismeretében tudunk eldönteni. A behúzás során szintén mérlegelnünk kell, meghatározó a behúzandó kábelek köpenyének és a csőnek az anyaga. Amennyiben azok megfelelő siklása nem biztosított egymáson, úgy mindenképpen javasolt a megfelelő síkosító anyag használata. A síkosítókkal előzhetjük meg a feltapadást, ami végzetes hibákat eredményezhet. Amennyiben már vannak a csövekben más kábelek, vezetékek, úgy azok anyagát is figyelembe kell vennünk.
 
A behúzás folyamata a megfelelően kiválasztott fejek (szondák), segédeszközök, segédanyagok kiválasztásával kell, hogy megvalósuljon a biztonság és a siker érdekében. Amennyiben a nyomvonal több aknát, illetve átmenő kötődobozt tartalmaz, ajánlott azok mindegyikénél segítő személyzet általi felügyelet a továbbhaladás elősegítése érdekében. A munka végzéséhez, főként a nagyobb távolságok esetén, a folyamatok összehangolása érdekében javasolt a megfelelő kommunikáció biztosítása a betolást végző kollégák között.
 
Mindenképpen szükséges meghatároznunk az igényeinket, hogy a megfelelő szerszámmal fogjunk neki a munkavégzésnek.
 

Mit kell figyelembe vennünk?

 • Milyen maximális távolságokkal kell majd az áttolás szempontjából számolnunk?
 • Milyen keresztmetszetű, átmérőjű, geometriájú csövekbe, üregekbe kell az eszközt használni?
 • Milyen hajlítási sugarakkal kell kalkulálni?
 • Milyen erő szükséges a betoláshoz, behúzáshoz?
 • Milyen egyéb funkciókra lehet szükségünk?
 • Az eszköz szállíthatósága mennyire lényeges szempont?
 • Szükséges-e a munkavégzés során a villamos szigetelőképesség és fémmentesség?
A kapott eredmények alapján, már hozzá lehet kezdeni a kívánt modellek kiválasztásához. Bizonyos körülmények, követelmények esetén az igényeinket akár egy behúzó/berudaló is teljesíteni tudja. Ilyenek a nylon, binylon, polyester alapanyagú eszközök, amelyek a 3-4,5 mm átmérővel, 100-130 kg (azaz 1000- 1300 N) szakítószilárdságot biztosítanak. Ahogy további szempontok és követelmények merülnek fel a kombinált megoldások is szóba kerülhetnek. Ilyenkor a szükséges jellemzők, a kívánt előnyös tulajdonságokkal rendelkező anyagok megfelelő gyártástechnológia általi kombinációjával valósulnak meg.
 
Pl. a polipropilén burkolattal készült acél és üvegszálas típusok alkalmasak a berudalási és behúzási feladatok alkalmával kiemelt igényként fellépő hatékony csúszási jellemzők biztosítására úgy, hogy közben a megfelelő mechanikai védelmet is biztosítják. Az alaphordozók kedvező betolási jellemzőket és nagy teherbírást, szakítószilárdságot biztosítanak. Acélsodronyokat, szálakat és szalagokat tartalmazó eszközök esetén a polipropilén burkolat kiválóan alkalmas a villamos szigetelés biztosítására is, hangsúlyozva azonban, hogy a végzáróelemek fémszerelvényei mindenkor közvetlen kapcsolatban vannak a berudaló magjával. Ez utóbbi azt jelenti, hogy érintés- és balesetvédelmi szempontból erre figyelmet kell fordítani. A berudaló/behúzó modellek kialakításuktól függő jellemzőit, a teljesség igénye nélkül, az 1. táblázatban láthatjuk. Fontos figyelembe venni, hogy az egyes gyártók által összeállított alapanyagok, modelljellemzők eltérhetnek egymástól, így alapvetően mindenkor a gyártó által meghatározott és garantált módon használhatók az eszközök.
 
A megfelelő berudaló kiválasztásának további fontos szempontja lehet a csövezés, illetve a csatornák jellemzőinek ismerete. A keresztmetszet és az átmérő az egyik ilyen meghatározó tényező. Kisebb csövekben a 3-5 mm-es modellek kiválóak lehetnek azonban típustól függően, komoly eltérések lehetnek a modellek között, pl. az üvegszálas berudalók esetében túl egyenesek ahhoz, hogy áttolhatók legyenek. A nagyobb keresztmetszetű, pl. 110 mm-es csőben viszont ez előny, míg az előbb említett vékonyabbak behullámosodhatnak. Amikor a keresztmetszethez képest nagy berudalót akarunk használni, akkor viszont a kanyarokon történő áttolás ütközhet nehézségekbe, vagy akár teljesen lehetetlenné is válik. HHossz tekintetében nyilvánvaló, hogy a kisebb keresztmetszetű berudalók, akár már 30-50 méteres távolságok esetén is behullámosodnak és így „befeszülhetnek”, és bár hely bőven lenne, mégsem lehet az eszközt keresztültolni a kívánt szakaszon. Ennek megfelelően hosszú egyenes szakaszokban, akár vékony csövek esetén is, a nagyobb keresztmetszetű, hosszú berudalást biztosító modelleket érdemes alkalmazni. Mint látjuk, a választás, a döntés, mindenkor egyedi mérlegelést igényel, ahány egyedi helyzet és kialakítás adódhat, annyi szempontot kell figyelembe venni.
 
Kis átmérőjű (3-5 mm) kábel berudaló, behúzó, maximum 30 méterig javasolt, tekintettel a lehetséges behullámosodásra, ami a kisebb közületi célú igények lefedésére általában elegendőnek bizonyuló méretet jelent. Ipari, közösségi célú berudaló/behúzó megoldások tekintetében a nagyobb távolságokat és a közművezeték és csőméreteket figyelembe véve, javasolt az 5 mm-nél nagyobb átmérőjű modell (akár 14 mm átmérő, 300 méteres hossz) beszerzése. Ebben a kategóriában olyan méretű típusokat találunk, melyek már indokolják azok tároló, szállító, tartóeszközzel együtt történő kezelését, a balesetvédelem szempontjából is, mely igen fontos szerepet kaphat az ilyen méreteknél.
A berudalókhoz számos kiegészítő érhető el a különböző kialakítású, méretű és súlyú flexibilis és görgős fejektől kezdve, a zárt és nyitott harisnyákon (egy vagy több kábel egyidejű behúzására) keresztül a különböző behúzást segítő horgokon, rögzítő szemeken, hurkokon át, a különböző toldó, csőtisztító és síkosító anyagokig. Emellett választhatunk különböző tárolódobozok és kocsik közül, amelyek több fajta kivitelben és méretben kerülnek gyártásra, így álló és fekvő, csévélhető és fix, valamint kerekes kivitelben is rendelkezésünkre állnak.

Baleset-megelőzés

Tartsuk szem előtt, hogy ezek az eszközök rendkívül erős és rugalmas anyagok, csak így tudják teljesíteni azokat a követelményeket, amiket velük szemben támasztunk. Az energia, amit egy felcsévéléskor tárolunk egy ilyen berudalóban, pillanatok alatt fel is tud szabadulni és sérülést, károkat okozhat. A nagyobb modellek biztonságos rögzítésére fokozott figyelmet kell fordítsunk. Kioldásukkor kifejezett óvatossággal, fokozatosan engedjük ki a berudalót, nagyobb méretek esetén a megfelelő számú személy együttműködésével végezve el a feladatot. Amikor a tárolókocsi dobjába fel van tekerve a berudaló, akkor a dobrögzítő fék mindig legyen rögzítő állásban, különben a behúzó, mint egy spirálrugó, a benne tárolt energiával, automatikusan és sebesen letekeredik a tárolókocsiból és ezzel komoly balesetet okozhat.
 
Balla László Gábor
2013. december