- Regisztráció

 

Bypass kapcsoló és mód

 

Mi az a bypass mód?

Alapvetően az az üzemmód, vagy állapot, amikor a szünetmentes áramforrás ki van iktatva az energiaellátó rendszerből és nem az biztosítja a fogyasztók energiaellátását. Oka több is lehet, de ennyi a lényeg benne.

Mi a normál OnLine üzem?

A szünetmentes tápegység vagyis UPS, Normál üzemmódban (LINE/ONLINE mode) a fogyasztókat az inverteren keresztül ellátja típustól függően, akár feszültség- és frekvencia-stabilizált elektromos energiával, és közben az akkumulátor-blokkja (BATTERY) töltődik.

Inverter mód az UPS-en

Normál módban a fogyasztókat az UPS ellátja feszültség- és frekvencia-stabilizált elektromos energiával, és közben az akkumulátor is töltődik.

 

A fogyasztók az UPS akkumulátairól kapják az energiaellátást.

 

Mi a belső bypass?

Az UPS belső rendszerében található a belső bypass és kifejezetten funkcióként az OnLine UPS-eknél találkozhatunk vele.

- Ilyenkor a "kikapcsolt" UPS, a rákapcsolt fogyasztók felé a hálózati energiaellátást továbbítja, miközben csak az akkumulátorai vannak készenléti állapotban, vagyis ellenőrzött töltés alatt.

- ECO mode esetén ugyanez a normál belső bypass működik, viszont amint a hálózati feszültség nem megfelelő átvált INVERTER módba és így biztosítja a kimeneten a feszültséget. Így energiahatékonyabban működhet a rendszer, mivel az inverter veszteségei így minimálisak.

Belső bypass mód

Aktív belső bypass mód az UPS-en.
A fogyasztók az UPS akkumulátorainak kiiktatásával, a hálózatról kapják az energiát.

 

- UPS belső üzemzavar esetén nem leáll, hanem bypass-módba kapcsol, és amíg van hálózati energiaellátás, addig a rendszerek tovább tudnak működni.
  (Ekkor a külső karbantartási bypass kapcsolóval kiiktatható a teljes UPS így kicserélhető, vagy javítható.)

- Túlterhelés esetén, az Online UPS (beállítástól függően) nem lekapcsol, hanem átkapcsol ebbe az üzemmódba.

 


Mi az a külső karbantartási bypass kapcsoló?

A karbantartási bypass egy általában kézi kapcsolású megoldás, amellyel az UPS rendszert, pontosabban a kimenetét kiiktatják az áramkörből. Ez a kapcsoló, lehetővé teszi a már terheletlen UPS lekapcsolását, vagyis kiiktatását közvetlenül a hálózatról táplált fogyasztók megzavarása nélkül, miközben karbantartást, vagy szükség esetén javítást végeznek az UPS-en.

Az APlus UPS-ek közül több modell rendelkezik külső bypass kapcsolóval, amin biztonsági extra védőburkolat is található, amellyel elkerülhetőek a véletlen átkapcsolások. (ilyen modellek pl.: PlusPRO 2-1000, PlusPRO 2-3000G)

 

Mi a funkciója a külső karbantartási bypass kapcsolónak?

A külső karbantartási bypass kapcsoló a terhelés energiaellátásának a megszakítása nélkül leválasztja az UPS-t teljes mértékben, annak megkerülésével. Ezenkívül lehetővé teszi, hogy a fogyasztók áramkimaradása nélkül áramtalanítsa a szünetmentest, azaz UPS rendszert a szervizelés, karbantartás vagy eltávolítás céljából.

 

Külső Bypass kapcsoló INV módban          Külső Bypass kapcsoló MAINT módban

 

Külső bypass kapcsoló nélkül, amely lehetővé teszi a megelőző karbantartási lehetőségeket, az egyetlen biztonságos alternatíva a teljes terhelés kikapcsolása, amikor valódi karbantartást kell végezni.

Amikor van külső manuális kapcsolási bypass lehetőség a terhelés áthidalására az UPS kimenete és a hálózati betáp között, az egy kapcsolóból (három vagy négy pólusú) vagy egy sor leválasztóból áll.

A külső bypass gyakran falra vagy állványra, rack-be szerelhető, és ezeket általában az UPS-rendszer mellé telepítik. A külső bypass-ok általában megszakító- vagy forgókapcsoló alapúak. Általában az INV. (Inverter) vagy UPS állás az amikor a berendezésünk, vagyis a szünetmentes áramforrás felé van irányítva az energiaellátás, és a MAINT. (Maintenance = Karbantartás) állásban van BYPASS módban a rendszer.

 

A külső karbantartási bypass használatának előnyei

  • Teljes elszigetelés/leválasztás, amely lehetővé teszi az UPS karbantartását az energiaellátás megzavarása nélkül
  • Biztonságos és felhasználóbarát az egyszerű kapcsolási sorrendnek köszönhetően, amely nem kockáztatja az UPS visszatáplálását
  • Az elektromos reteszelés gondoskodik a megszakítás nélküli energiaátvitelről, anélkül, hogy bonyolult és költséges kulcsos reteszelésekre lenne szükség
  • Kiküszöböli a további karbantartási kapcsolók vagy kulcscsere dobozok szükségességét, amelyek csökkenthetik a költségeket
  • Egy szabványos rendszer, amely könnyen elérhető kapcsolóberendezést használ
  • Sokoldalú, mivel beépíthető, hogy teljes MCB (miniatűr megszakító) vagy MCCB (öntött házas megszakító) védelmet vagy csak szigetelést tartalmazzon, a helyszíni követelményektől függően
  • A normál üzemidőn kívül is telepíthető, ami lehetővé teszi az UPS üzembe helyezését a normál órákban további leállítás nélkül.

 

 

Külső bypass kapcsolós szünetmentes tápegységeink webáruházunkban