- Regisztráció

 

Akkumulátor, mint veszélyes hulladék

Mivel a forgalmazott UPS-ek jelentős mennyiségű, alapvetően SLA akkumulátort tartalmaznak, így fel kell hívjuk a figyelmet ezen alkotóelemek veszélyeire. Vannak olyan UPS modellek, melyek kialakítása kifejezetten olyan, hogy a helyszíni, üzemeltető általi cserére is lehetőség nyíljon, pl. mérete, felhasználási jellege okán. Ilyen esetekben kiemelkedően fontos, hogy a használt akkumulátorok újra cserélésekor, az elhasználódott darabokat a megfelelő módon hatástalanítsuk.

Minden SLA, illetve más hasonló, pl. autó akkumulátor, jelentős mennyiségű nehézfémet (leginkább ólmot) tartalmaz.
Súlyának ~30 vagy annál jelentősebb százaléka kénsav, vagy más hasonló tulajdonságokkal rendelkező veszélyes elektrolit.
 
Az akkumulátorok komoly veszélyt jelenthetnek az emberre, közvetlen környezetünkre, és vagyontárgyainkra, élelmiszereinkre, talajra, talajvizekre!
 
 
TILOS a kommunális hulladékgyűjtőkbe dobni, utcán, erdőben, vagy bármilyen más közterületen hagyni!
  • A kidobott akkumulátorokból kikerülő nehézfémek a táplálékláncba jutva mérgezést okoznak, melyek a lánc minden elemére veszélyt jelentenek.
  • További gond a külső burkolat. Egyes műanyagok (pl. PVC), melyeket elégetve a füstjükben rákkeltő, légúti betegségeket kiváltó anyagokat tartalmaznak. 
  • Ha nem akarjuk, hogy az akkumulátorok felelőtlenül a szemétégetőben vagy a szeméttelepi színesfém-guberálók tábortüzében alakuljon át rákkeltő vegyültetekké, és kerüljön a légkörbe, vizekbe, mindenképpen gondoskodjunk a megfelelő hatástalanítás biztosításáról.
 
 
Mit Tegyünk?
Mindenképpen gyűjtsük ezeket a hulladékokat elkülönítve, majd a lehető legrövidebb időn belül adjuk át a megfelelő átvevőpontnak, ahol tárolást követően a hivatalosan is ellenőrzött központi hatástalanítás helyszínére juttatják.
 
Vagyis immár juttatjuk, hiszen Cégünkkel 2012. októberétől csatlakoztunk az átvevőhelyek sorába, és folyamatos átvételre van lehetőségünk a kötött megállapodásnak köszönhetően. Az átvett, veszélyes hulladékok hatástalanításáig, az erre kialakított tárolókban kockázatmentes zárt elhelyezésről tudunk gondoskodni, az időszaki beszállításig.