- Regisztráció


 

Szünetmentes áramforrások

Azaz UPS-ek, Uninterrupted Power Supply. 

Jellemzően a villamos hálózat folyamatosságát hivatottak a közbeiktatásuk által biztosítani.

 Megnézem a webáruházban

A szünetmentes áramforrásokkal kapcsolatban jól elkülöníthető felépítésük alapján megkülönböztetünk:

UPS Alaptípusok

- Off Line
Line Interaktív
Online, Double Conversion, azaz Dupla-konverziós

 

Szünetmentes áramforrások jellemző hullámformái

UPS Hullámformák

Simulated Sine Wave - Modified Sinewave -  StepWave - Quasi Sine Wave -
Pure SineWave

 

Off-Line UPS:

Más néven Standby UPS, ami annyit jelent, hogy feszültség-kimaradás esetén indítja a berendezés az invertert és kapcsolja át a fogyasztót a saját energiaforrására, addig csak jelen van, és figyeli a hálózat meglétét, megfelelő voltát.


Line Interaktív UPS:

Működése nagyon hasonló az off-line rendszerű szünetmentes áramforrásokhoz. A különbség, hogy néhány villamos hálózati rendellenességet már korrigálnak. E típusok sem szüntetik meg az elektromos hálózatból eredő interferenciákat, viszont csökkentik a feszültségtüskék energiáit és a feszültségingadozást. Az offline készülékekhez hasonlóan, ha a bemenő feszültség kívül esik az előre (gyárilag) beállított értékeken, akkor aktiválódik, de finomabb lépésekről van szó.

Első lépésben, érzékeli a feszültség eltérését a kívánt értéktől, és a hálózati feszültséget típustól függően, a kívánt értéken tartás érdekében egy AVR-nek nevezett (Automatic Voltage Regulator system) rendszerrel megemeli, vagy lecsökkenti, a fogyasztók számára egy transzformátor segítségével, ami nem jelent egyáltalán áramkimaradást. Amennyiben az UPS az AVR által korrigálni képes feszültségnél nagyobb mértékű eltérést érzékel, úgy akkor átkapcsol az inverterre, és akkumulátorról történik az energiaellátás. Az inverter típustól függően kvázi-színusz-jelet, vagy más néven módosított-színusz (modified sine wave) jelet ad a kimenetre. A villamos hálózati szolgáltatás helyreállását követően az invertert automatikusan kikapcsolja, és visszaáll a normál üzemmód vagy AVR-mód. A line interaktív megoldás jóval üzembiztosabb, az AVR-el a hálózati feszültség ingadozások típustól függően, akár +/- 10-25% tartományban is korrigálva vannak átkapcsolási idő és inverter használata nélkül. AVR rendszer megvédi a feszültségingadozásra érzékeny fogyasztókat, mint a monitorok, audio-video berendezések... stb. és meghosszabbítja az élettartamukat.


Online, Double Conversion UPS:

Ami annyit jelent, hogy a berendezés folyamatosan a saját maga vezérelte precíz inverter által biztosítja a kimeneti feszültséget, és az akkumulátorok valamint annak töltőáramkörei által biztosított energiát használja hozzá.

Az ilyen szünetmentes áramforrás első egysége biztosítja az akkumulátorok töltőfeszültségét, és a teljesítménynek megfelelő energiamennyiséget is, ugyanezen a feszültségszinten. A második fokozat kimeneti feszültség és frekvencia szigorúan ellenőrzött előállítását biztosítja a stabil, zavarmentes, színuszos kimeneti feszültség formájában. Ez a két lényegi elem, mint energiaátalakító "konverter" ami okán dupla konverziósnak nevezik ezt a családot. Mondhatnánk hogy az IGAZI UPS. Mivel folyamatosan minden átkapcsolás és egyéb akció nélkül adja ki a fogyasztók számára a feszültséget, így teljesen észrevétlen marad a fogyasztó oldalán. Ezek a berendezések, a kettős konverziós technológia képviselői, és a jelenleg elérhető legmagasabb fokú védelmet nyújtják.
Az online rendszerű készülékek jellegzetessége, hogy a bemeneti feszültség ingadozást széles tartományban képesek kezelni. Hiba esetén nincsen kapcsolási idő, nincs szünet. Az ilyen online ups-eknek a működésükből adódóan széles körü öndiagnosztizáló tulajdonsága van, amelyek meghibásodás, vagy túlterhelés (határon belül ~25%) esetén is biztosítják az áramellátás folyamatosságát, a megfelelő korrekciókkal és akár a szükséges rendszerüzenetekkel.

Orvosi, egészségügyi területekre gyakran alapkövetelmény, de a műszerekhez, videó és stúdió/hangtechnikai területeken és sok más berendezéshez is, ahol fontos a stabil, valóban folyamatos, színuszos és megbízható energiaellátás. További fontos jellemzője ezeknek a berendezéseknek, hogy hatásfokuk kiemelkedően jó.

 

Szünetmentes áramforrások jellemző hullámformái


 

- Simulated Sine Wave - Modified Sinewave -  StepWave - Quasi Sine Wave -
vagyis: nem valódi, de a színuszra hasonlító "lépcsőzetesen" előállított hullám-forma

A megnevezések egy és ugyanazon hullámformát takarják jellemzően, melyet a mellékelt képen is láthatunk. Szimulált színusz hullám - Módosított színuszhullám -  Lépcsős színuszhullám - Kvázi színusz. Ezen hullámforma a használatkor megfigyelhető jellemzőbb jelenségek a kicsit hangosabb működése bizonyos fogyasztóknak, esteleg eltérő teljesítmény, mely alapvetően a technológiából adódik, és nem rendellenesség, hanem egy jellemző!


- Pure SineWave, azaz: tiszta színuszhullám

A megnevezésben olvasható, hogy tiszta színusz hullám, vagyis a természetben előforduló hullámforma van előállítva. Előnyei hosszan sorolhatók, de most nem térünk ki rá. Maga az előállítás technológiája és ezen berendezések működése is olyan, ami önmagában hordoz olyan előnyöket, amik minden területre az IDEÁLIS megoldássá teszik.