- Regisztráció

TUDÁSBÁZISUNK hatékony használatának érdekében

kérem elolvasni a következő sorokat.

Hatékony olvasás és tanulás

A sikeres, és egyszerű használat kulcsa, hogy Ne haladjunk tovább meg nem értett kifejezések, szavak, szimbólumok esetén.
Fontos a leírtak sorrendben történő értelmezése, ami magában foglalja, hogy addig ne haladjunk tovább, amíg a leírt rész nem érthető.
Résznek nevezhető egy bekezdés, vagyis elképzelhető, hogy egy gondolat, elv, megértése a következő részek felolvasásával válik nyilvánvalóvá, érthetővé. Vannak azonban olyan esetek is sajnos, amikor a következő rész adja meg a szükséges további információkat, hogy érthető legyen minden. Ezt szem előtt tartva, az egyes logikai egységek folyamatos megértésére törekedjünk, és ennek megfelelően haladjunk a tanulmányokban. Bizonyosodjunk meg róla, hogy teljesen megértettük az adott dolgot, és bátran haladhatunk tovább. A bizonytalanság, mindenkor jelzi számunkra, hogy valami nem teljesen megértett, s ha ilyen esetben addig nem haladunk tovább, míg meg nem értjük, akkor valóban hatékonyabbak lehetünk. A megértésre fordított idő, csak látszólagos veszteség!!!
Amikor valaki mégis tovább halad, fennáll a veszélye, hogy a teljes ismeretanyag zavarossá, érthetetlenné válik. 
Bizonyos kifejezések, szavak, lehetnek olyan idegenek, mintha valami idegen teljesen zavarodott helyre kerültünk volna. Saját írásokban igyekszem az ilyen kifejezéseket kerülni, vagy kellő körültekintéssel leírni, azonnal meghatározni.

Egy reklám jutott eszembe erre példának, ezt most megosztom...

 

 

 

 

Vannak teljesen idegen szavak, és vannak néha egész egyszerűek, melyek az adott szövegkörnyezetben hordozhatnak teljesen más jelentést, mint a hétköznapi életben, valamint szakkifejezések, rövidítések, mozaikszavak, melyek zavart okozhatnak megértésük hiányában. A helyzetnek a kezelésére, az elmúlt évek során, összeállítottunk egy listát ezekből, mely igyekszik az ilyen helyzetekben segíteni, de nem volt cél és lehetőség az egészen tudományos, mindenre kiterjedő kidolgozás. (sajnos sem energia, sem idő nem tette ezt lehetővé)

Példaként említem azokat a HBR-eket, amikkel nagyon gyakran lehet találkozni, mostanság, egészen eltérő szakterületeken. Látni kell, hogy a sok HBR, gyakran NBR, hogy megnehezíti az éppen tanulmányozott írás megértését. - Tehát az előbbi példamondat jól rámutathat, hogy mit jelent mindez.- Amíg nem tudjuk hogy mit is jelent a HBR, vagyis Három-Betűs-Rövidítés, és az NBR, azaz Négy-Betűs-Rövidítés, addig lehet hogy az egészből nem értünk semmit ! ?
(Ezt egy kis vicces demonstrációnak szántam, hogy bemutassam a jelenséget.)

Előfordulhat, hogy egy írás olyan technikai, szakmai, vagy egyéb ismeretekre épít, mely hiányában nem érthető meg egy-egy írás. Ha ilyennel találkozik, kérjük jelezze számunkra, hogy lehetőségünk nyíljon azt megfelelő kiegészítéssel ellátni.

Amennyiben mindezek ellenére is fennmarad valamely témával kapcsolatban annak érthetetlensége, kérjük számunkra megírni, hogy ellenőrizhessük, és javíthassuk, amit szükséges.

Kívánunk kellemes, örömteli, sikeres ismeretszerzést, tanulást.
Olyat, amilyen jó még sosem volt. :)