- Regisztráció

 

Szálhegesztő elektródák cseréjének fontossága

 

A szálhegesztő egyik legfontosabb része az elektróda, amely kisüléssel hegeszti össze az optikai szálakat.Elektróda szett Signal Fire szálhegesztőkhöz

Az elektródák típustól függően cserélendők, pl. a Signal Fire hegesztőknél a minőségbiztosítás érdekében ez 3000 alkalom után válik szükségessé, amit a készülék jelez is.
Ezzel együtt is érdemes a szálhegesztő leírásában található karbantartási útmutató szerint az elektródákat rendszeresen tisztítani. A karbantartással a teljes életciklus alatt biztosítható a kiváló minőségű hegesztés, a megfelelő kalibrációkkal összehangoltan.

 

Miért van szükség a cserére?

Használat közben, az elektromos kisüléssel, a plazmanyaláb létrejöttekor az elektróda elhasználódik, valamint folyamatosan szennyeződik, pl. üvegréteg rakódhat rá, illetve más szennyeződések is kerülhetnek rá, illetve rá is éghetnek és ezek mind gyengítik a hegesztés minőségét. Az új elektróda alapvetően tiszta és anyaga elég kemény ahhoz, hogy külső fizikai erők ne tudjanak kárt okozni benne, viszont a hosszú ideig tartó magas hőmérséklet és nagyfeszültségű kisülés miatt, a vége "lekopik", pontosabban egy "elektromos-korrózió" zajlik, azaz egy "öregedési folyamat" zajlik le, ami elkerülhetetlen. Magas hőmérsékleten a szál üveg részecskéi szétszóródnak és az elektróda végére kerülnek. Hosszú idő után láthatóvá válnak fehér szennyeződések az elektróda végén, amelyek egy szigetelő réteget alakítanak ki, így csökkentve a hegesztés minőségét.

 

Elektródára letapadó részecskék

 

A szennyeződések felhalmozódása az elektróda csúcsán azt eredményezi, hogy azon a felületen nem történik megfelelő pozíciójú, és nagyságú "kisülés". Így az már nem a csúcsról, hanem akár a mögötti területről alakul csak ki, ami tovább gyorsítja az öregedési sebességét, szabálytalan plazmanyalábot eredményez, és az ideálistól, így már egyre inkább eltér.

Az elektróda további öregedése

 

Ezek a jelenségek a kisülési helyzet eltolódását és instabilitását okozhatják a hegesztőben, amely nem tud stabil elektromos hőenergiát biztosítani az optikai szál fúziójához (megolvasztásához), így a végső hegesztési veszteség sem lesz ideális.

 

 

Az illesztési minőség biztosításához és az elektróda élettartamának a végéhez közelítve szükséges az elektróda rendszeres karbantartása. Javasoljuk, hogy az elektródát isopropylalkoholba mártott szálmentes törlővel tisztítsa meg.

Csere esetén válassza az eredeti, gyártói cserealkatrészt, amely jobban alkalmazkodik a hegesztő belső teljesítményelemeihez, ezzel elkerülheti a többi alkatrész túlterheléses károsodását.

 

Az elektróda élettartamát több külső tényező is befolyásolja: a levegő páratartalma, hőmérséklet, légnyomás és a hegesztendő optikai kábel összetétele is. 

A rendszeres "ARC"-kalibrálás meghosszabbítja az elektróda élettartamát és egyben a hegesztés minőségét is javítja.

Signal Fire szálhegesztők elektróda cseréjének és karbantartásának leírása >>

 

A Signal Fire szálhegesztőkészletek része egy csere szett, illetve webáruházunkban is találhatóak eredeti, gyári elektróda párok.

signal fire

Signal Fire eredeti elektródaszett a gyártótól

 Megnézem a webáruházban

 

Kapcsolódó linkek