- Regisztráció


 

MSZ EN 61850

ref.: Magyar Szabványügyi Testület

Ebben a szabványban találunk megannyi, a kommunikációs hálózatok és rendszerek villamos energiaellátó művek, rendszerek, alapvető kommunikációs struktúrájára, általános alállomási követelményeire, automatizálására, megfelelőségi vizsgálatára, rendszer és projektvezetésre, funkciók és a készülékmodellek kommunikációs követelményeire, IED-khez tartozó villamos alállomásokon alkalmazott kommunikáció konfigurációleíró nyelvére, stb.

Továbbá sok más egyéb vonatkozásban is ezen szabványokban találjuk az adatközlés, megfigyelés és szabályozás céljára vonatkozóan, valamint kommunikációs alapfelépítésre, logikai csomópont-osztályok és adatobjektum-osztályok kompatibilitására vonatkozó információkat.

Sajnos, mint ahogy általában megszokhattuk, minden szabvány megvásárlást igényel, mely összességében véve, igen komoly értéket tud képviselni - legalábbis magyarországi viszonylatokban vizsgálva.

Mint kivitelezők, elvileg a kapott tervek alapján, azt pontosan követve és járva el, a vállalkozási szerződések megkötése alkalmával rögzíthetjük, hogy a megrendelő által adott tervek szerint készül a kivitelezés. A megrendelő konkrét elvárása, a szabványoknak való megfelelés, a tervező, műszaki dokumentáció készítő, megrendelő felelősségi körébe tartozik. Ilyen esetben (és általában minden más esetben is) nagyon fontos, hogy lássuk a határokat és a felelősségünket, s ha felmerül bármilyen kétség, azt írásban egyeztessük le, melyet gondosan őrizzünk meg.