- Regisztráció

 

Optikai szálhegesztés

Röviden a múltról...

Jelenleg is kiemelkedő szereplő és úttörő e területen a Fujikura. Teljesítménye elismerést érdemel, és jelenleg is élen jár e területen.


Régi Típusú szálhegesztők, melyek a maguk idejében a csúcstechnológiát jelentették!
Mindaz a fejlesztés és befektetett munka, mely akkoriban lehetővé tette, hogy ilyen pontossággal el lehessen végezni ezen adatátviteli száloptikák közvetlen hegesztését, minimális veszteséget jelentve az adatátvitelre nézve, valódi áttörésnek is nevezhető.

Fujikura - FR-1 - (év: 1977-1979)

Fujikura - FR-1 - (év: 1977-1979)

 

Fujikura - FSM-20 - (év: 1985)

Fujikura - FSM-20 - (év: 1985)

 

Érdekességek az 1990-es évekből (amiről hallani lehet még itt ott):
Egy 4-8 szálas optikai kábel végződtetésének a normaideje (hegesztéssel, előcsiszolt pigtailekkel, nagy multinacionális Telecomm szolgáltatónál) 8 munkaóra, vagyis egy teljes munkanap volt. Ezt manapság megmosolyoghatjuk, de ha megismerjük az akkori technológiát, máris megértjük.

Manapság ott tartunk, hogy a műszaki előírásoknak megfelelően előkészített optikai kábelek fényvezető szálait néhány másodperc alatt, pontosan össze tudjuk "kötni" a modern szálhegesztő berendezésekkel. (10 másodperc teljes pozicionálás, és ~30-40 másodperc, a kötésvédő zsugorcső hőkezelési ideje.)

Új, Teljesen automatizált, computer vezérelt, gazdaságos optikai szálhegesztés

FSVK2015Y (13717) Optikai szálhegesztő berendezés

Ezen modell, megannyi plusz szolgáltatást, sokoldalú, és könnyű működést, kezelést tesz lehetővé. A mobilitást a kis méret, és súly, a vízhatlan tárolókoffer, valamint az akár 250 teljes hegesztési ciklust is biztosító akkumulátor garantálja. Programozhatunk saját beállításokat, akár a hegesztési folyamatokra vonatkozóan, akár a zsugorító, hőkezelő-kamra működését illetően, az optimális eredmények elérése érdekében.

Signal Fire optikai szálhegesztők - AI-7C / AI-8C / AI-9

Signal Fire

A szálhegesztő gépet főként a szálak hosszútávú hegesztésre használják, de a gép hegeszthet szokásos gumiszigetelt szálkábelt, áthidaló vezetéket és egy 80μm ~ 150μm átmérőjű, single módusú, multi módusú vagy más kvarc alapú diszperziós szálakat. A műveletet tisztán tartott környezetben kell elvégezni, és nem szabad kitenni erős rezgéseknek vagy ütéseknek.

Az Agenda-Age Kft. a Signal Fire hivatalos magyarországi képviselete és szervize.

AI-7CAI-8CAI-9

 

Általában a különböző kábelek, illetve kábelek pigtail-ekkel történő hegesztése során az eltérő gyártótól származó, illetve eltérő típusú szálaknál előforduló hibajelenség. Sajnos nem minden szálípus, és adott esetben nem mindegyik gyártmány hegeszthető az elvárt, megfelelő minőségben egymással. Mire kell figyelni, miért, és mi a megoldás...

Optikai szálak kompatibilitása

Az optikai szálak, annak ellenére, hogy ugyanolyannak tűnnek, rendkívül sok apró jellemzőjükben térhetnek el egymástól, amiért oda kell figyelnünk, egy olyan szempontra, mint hogy KOMPATIBILITÁS!
Lássuk mit is jelent mindez?
A régebbi OM1-es (62,5/125um) optikai szálak idejében -persze voltak már akkor is SM szálak! - , mindössze néhány cég volt a föld bolygón, ahol optikai szálak gyártása folyt. (Néhányan a kiemelkedőbb jelenlegi gyártók közül: Corning (aé.1851), Draka, Sumitomo, YOFC, AFL, Telecommunications, OFS, JFOPT)
Bármennyire is hasonló tulajdonságai vannak az optikai szálaknak, és egyben a geometriai, vagyis magméretek is egyeznek, mégis megannyi anyagminőségi eltérés lehetett a szálak között. Nyilván felmerült a kérdés, hogy ezzel minek kell foglalkozni, "NEM ÉRDEKEL", az a lényeg, hogy milyen a magméret, és alapvetően a száltípus.

Vannak bizonyos helyzetek, amikor kifejezetten lehetetlennek tűnő feladat a szálak hegesztése.
Mikor találkozunk a helyzettel a leggyakrabban?

Megnyugtatásképpen elmondható, hogy ezekkel a problémákkal, leginkább a régebbi MM 62,5µm és 50µm magméretű optikai szálak kapcsán találkozunk. Amikor optikai szálak hegesztéséről van szó, akkor a biztos siker érdekében, oda kell figyelni ezekre az eltérésekre, pontosabban kompatibilitási jellemzőkre. Tovább kell lépnünk a minőség érdekében az MM és SM szálak közti megkülönböztetésen, és néhány további jellemzőt is figyelembe kell vennünk, melyekkel kapcsolatban az optikai szálakkal kapcsolatos részletes tájékoztatókból kaphatunk információt.

Mire is kell itt gondolni?
Pl. a hegesztéskor keletkező hibák:
- Gázbuborék keletkezése a magban
- Elégtelen "kötés" mechanikai szilárdság, törékeny hegesztési mező

Mi a megoldás? !
- Mechanikus kötőelemek használata
- Száltoldók
- Csatlakozók (SC-FC)

A megoldás, ha nem lehet a szálhegesztés számára megfelelő kompatibilis típusokat találni (jellemzően felesleges erőfeszítés, pl. régi OM1 62,5/125um-es száltípusok esetében), egy másik szálkötési/csatlakozási technológia alkalmazása. Amikor 2 szál nem kompatibilis az anyagminőségéből adódóan, úgy a precízen tört szálakat mechanikus száltoldással lehet megfelelően összekötni, ahol külső elemek biztosítják a megfelelő szál/mag csatlakozást, és a két mag között egy speciális zselé gondoskodik a megfelelő illeszkedésről, és minimális csillapítás eléréséről. Végpontok kialakításánál, pedig közvetlen csatlakozószerelés valamely módja adhat megoldást.

 

Optikai szálhegesztőkkel kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek

Alapvetően a szálhegesztés maga, igen "egyszerű" művelet. Amikor minden körülmény és nyersanyag, alkatrészek, száltípusok megfelelőek, akkor mindenképpen annak tűnik. Valójában egy nagyon precíz műveletsor, aminek megfelelően kissebb eltérések okán is, "misztikus" hibák, sikertelenségek tapasztalhatók.

 

 

Jó HÍR!

A hegesztés sikerességének biztosítása egyszerű! Biztosítani kell a megfelelő körülményeket, a megfelelő kompatibilis komponenseket a szereléshez, hegesztéshez. E témakört járja körbe az időszakosan megrendezésre kerülő Optika Szerelési Alaptanfolyam. Ezen való részvételi szándékát bármikor jelezheti kollégánknak itt. (kepzes@agendaage.hu)