- Regisztráció


 

Hálózattal kapcsolatos alapismeretek

Alábbi soraimat felül kellene alaposabban is vizsgálnom, mert az eredeti igaz volt ugyan az 1990-es évek végén, de ma már sok helyen korrekcióra szorul, sőt butaságnak is tűnik, ha nem tudjuk, hogy mikor íródtak... Nagyon sok kifejezés, megoldás mára értelmében módosult, vagy akár el is tűnt, felületesen korrigáltam. Igyekszem bővíteni és pontosítani, ahogy lehet. 

BLG
 

1. Alapfogalmak

A hálózat fogalma

Kapcsolódó oldalak

Alapfogalmak
Vezetékes hálózatok
Vezeték nélküli hálózatok
POE

Helyi hálózatnak (LAN) nevezzük azokat a berendezéseket összekötő helyi rendszert, melyek jellemzően egy jól meghatározható helyen, vagy rendszerben helyezkednek el.

Intranetnek nevezzük a helyi hálózatot, amennyiben az Internet protokollokat használja (TCP/IP), és a helyi szerverek Internetes adatközlő szolgáltatásokat (e-mail, www) nyújtanak. Az Intranet általában egy külső behatolóktól védelmet nyújtó tűzfalon keresztül kapcsolódik az Internethez (legtöbbször egy szolgáltatón keresztül), melybe gyakran távoli telephelyek is kapcsolódnak.

A legegyszerűbb hálózat kiépítési forma az Ethernet. Minden gépbe szükséges egy Ethernet kártya, valamint az azokat összekötő kábelek. Alapvetően több fajta kábelezési megoldás létezik; sodort-érpáras (CAT5, CAT5E, CAT6, CAT6A, CAT7, CAT8,UTPFTPS-FTP), koaxiális, és optikai. A kábelek fajtáján túl a kábelezéstől függően különböző lehet a  topológia is.)

A koaxiális kábelezéssel készült informatikai rendszereknél általában elmondható, hogy busz topológiával készültek, de ilyenekkel egyre ritkábban találkozunk. Napjainkban leginkább csak az Internetszolgáltatók által, a meglévő KábelTV rendszerek Internet-szolgáltatásra is használt koaxiális kábelezésén üzemeltetnek hasonlót. A sodort érpárra és optikai kábelre épülő optikai hálózatok és rendszerek csillag topológiával épülnek ki, bár ezek sem feltétlenül kell így legyenek. (A lehetőségek, az aktív eszközök, és az igények alapján sok megoldás született, amik az előbbieket nem látszanak alátámasztani, és az idő múlásával ezek nyilván sokat változhatnak...) 

A helyi hálózat több saját kiszolgálóval rendelkező, 'fizikailag' is elválasztható alhálózatra osztható. Kiterjedtebb hálózatokon erre komoly szükség is lehet, valamint jól megtervezett forgalomirányításra, címtartomány szervezésre. Utóbbi esetekben az üzenetek, adatcsomagok több útválasztón, Routeren haladhatnak keresztül.

Fizikailag különálló, de logikailag egybe tartozó hálózatokat hídon (bridge) köthetünk össze, függetlenül attól, hogy a hálózatok azonos típusúak-e.

Több helyi hálózat területileg nagy kiterjedésű kapcsolatát WAN-ként is szokás emlegetni, de mára talán ez a kifejezés is értelmét kezdi veszteni, és kiveszik...

Egy-egy cég szintjén jellemzően egymástól fizikailag nagy távolságra lévő hálózatok időszakos vagy folyamatos kapcsolatát jelenti, mint például cégközpont és kirendeltségek kapcsolata. A kapcsolat létrehozható két kiszolgáló között telefonvonal, bérelt vonal, vagy műhold segítségével (ez mára megkérdőjelezhető), azonban manapság a nagysebességű internetkapcsolatokat használják VPN-Routerekkel ilyen célokra. Interneten keresztül azonban csak megbízható tűzfal és erős titkosítás mellett javasolt a kapcsolódás.