- Regisztráció

Előtét szálak, launch kábelek, mérőkábelek

 

Mérőkábel

 Tekintse meg webáruházunkban

 

Mérőkábelek alaptípusai és általános jellemzőik

Fokozott figyelemmel kell lennünk ezeknek a kábeleknek a elhasználódására, tisztaságára, tisztántartására, valamint, hogy mindenkor legyen ellenőrzött, de „bontatlan” tartalékkábelünk is.
Sajnos az optikai mérőkábelek, a leggondosabb kezelés, és bánásmód ellenére sem tekinthetők örökéletűnek. A folyamatos csatlakoztatás, felületi kontaktusok, azok felületén okozhatnak olyan elváltozásokat, amik szükségessé teszik a cseréjüket.
Általános mérőkábelek
Ezek feladata, hogy a műszereinket kímélve, megóvva ne azokba „dugdossuk” a különböző kábeleket, és így óvjuk meg azokat a sérülésektől, elhasználódástól.
Használjuk őket továbbá arra is, hogy a megfelelő csatlakozást biztosítsuk a mérendő rendszerhez, vagyis mint adapterkábel. (pl. FC→LC)
Továbbá kényelmesen tudjunk csatlakozni a mérni kívánt rendszerhez a műszereinkkel, a hosszúság is igazodjon, és biztosítsa a kényelmes, biztonságos mérést.

A mérőkábelek feladata

  • Biztosítani a csatlakozást a műszer és a mérendő rendszer csatlakozófelületei között.
    • Az eltérő csatlakozótípusok közötti átjárás legegyszerűbb megvalósításának a módja.
  • Megóvni a műszerek csatlakozóit a sérülésektől, felesleges szennyeződésektől.
    • Miközben a megfelelő illesztést is biztosítja, elkerülhetővé teszi a műszerek csatlakozásainak felesleges tisztítását, megbízhatóbb méréseket eredményez.

 

Launchkábel, Előtétkábel

Alapvetően az OTDR mérésekhez szükséges segéd elemek. Itt is érdemes szem előtt tartani, hogy a szennyeződéseket, elhasználódást, vagyis maradandó károsodást előzzük meg az általános célú kábelek beiktatásának használatával. 
Az OTDR működéséből adódóan van szükség ezekre a kábelekre, hogy a mérés során, a kezdeti holttéren kívül tudjunk mérni, és így minden részletet lássunk majd, ami a mért szálat jellemzi.

  • MM száltípust tartalmazó rendszerek mérése esetén, a mérési paraméterekből adódóan, a legnagyobb távolságú mérésekhez is elégséges 200-500 méteres előtét.
  • SM száltípust tartalmazó rendszerek mérése esetén, a mérési paraméterekből adódóan, a nagyobb távolságú mérésekhez akár 1000 méter vagy hosszabb előtét is szükséges.

Az előtétkábel feladata

  • Az OTDR-ekkel történő mérések alkalmával, a holt-, vagy vakterek "lefedésére" ad lehetőséget, így láthatóvá téve a vizsgálni, mérni kívánt optikai szálszakaszokat.

 

Launch kábel

 Tekintse meg webáruházunkban

 

 

A launch kábelek csatlakozóit tartsuk tisztán, ne felejtsük a porvédőket folyamatosan visszahelyezni. A műszerbe történő csatlakoztatás előtt, a műszeren lévő aljzatot, és a kábelen lévő csatlakozót egyaránt tisztítsuk meg. A tisztaság ellenőrzésére az erre kifejlesztett mikroszkópot, ha van lehetőségünk használjuk!

Mikroszkóp
Csatlakozó ellenőrzésére használjunk mikroszkópot.

Optikai csatlakozó tisztító forgófejes SC/ST/FC 2,5mmOptikai csatlakozó tisztító forgófejes LC/MU 1,25mm

 Csatlakozótisztítók webáruházunkban

 

 

Kapcsolódó cikkek