- Regisztráció

 

Akkumulátorok helyes kezelése

Hogyan kezeljük az akkumulátort csere vagy karbantartás esetén:

Figyeljünk oda, hogy egy rendszer szempontjából lemerültnek minősített akkumulátor is nagy energiamennyiséget jelenthet, így komoly károkat okozhatunk még vele. Az akkumulátorok elektromos csatlakozásainak rövidre zárásával szikrát okozhatunk, illetve más alkatrészek károsodását is előidézhetjük. Még ilyen állapotában is okozhat égési sérülést, vagy akár a rövidre záró fémtárgy sérülését, megolvadását is.

Új akkumulátor rendszerhez csatlakoztatása alkalmával, a rendszer hirtelen és nagy áramfelvétele a saruk, csatlakozók károsodásához vezethetnek. Javasolt, hogy a csatlakozást nagyon határozott, de biztonságos módon hozzuk létre, vagy először alkalmazzunk egy előtétellenállást egy árammérővel sorbakötve, hogy az elinduló kiegyenlítőáram minimálisra csökkenjen.Ezzel megóvhatjuk az akkumulátor és a szünetmentes áramforrás csatlakozóit a károsodásoktól. 

Nagyobb akkumulátorbankok moduljainak cseréjekor figyeljünk oda az egyenáramú érintésvédelmi feszültségszint betartására.

Lemerült, használhatatlanná, hulladékká vált akkumulátorok kapcsán itt talál további információkat.  >> 

UPS karbantartással kapcsolatban további információk itt.  >>

 

Mechanikai munkák az akkumulátorokkal:

Az akkumulátorok kifejezetten nehéz alkatrészei a szünetmentes energiaellátó rendszereknek, így azok megfelelő teherbírású tároló, tartó szerkezeteiről gondoskodni kell.

Mozgatásuk során tartsuk szem előtt, hogy a nem zárt rendszerű cellákban található maró hatású elektrolit nem csak a berendezésekben, de az egészségünkben is kárt tehet, így az azon található figyelmeztető jelzéseknek megfelelő óvintézkedéseket BE KELL TARTANI!

Rack szekrények esetén a faliszekrények megfelelő rögzítéséről gondoskodni kell, figyelembe véve a lehetséges összterhelést, és tartalékképzési szempontokat is.

Álló rack szekrények esetén az akkumulátorokkal kapcsolatban, a többi berendezés tömegét is figyelembe véve, úgy ajánlott az elhelyezésük, hogy a súlypont minél alacsonyabban helyezkedjen el. Ezzel a megoldással a ki- és beszerelési kockázat is csökkenthető. Szükség esetén, a biztonsági és balesetmegelőzési szempontok miatt, a több személy általi be- és kiszerelés, valamint üzembehelyezés elengedhetetlenné válhat.

Az akkumulátorok elektromos csatlakozásai kapcsán nagyon ügyeljünk azok szilárd és mechanikailag stabil, garantáltan jó vezetést biztosító csatlakoztatásáról.

Az akkumulátorok berendezésekben történő rögzítése esetén gondosan ügyeljünk az akkumulátorok fix mechanikai rögzítéséről is, hogy a berendezések mozgatásakor azok ne mozdulhassanak el, és így ne okozhassanak azon belül roncsolódást, sérülést.

 

Észrevétel, saját tapasztalat megosztásához, kérdés felmerülésével kapcsolatban, kérem írjon nekünkk bátran, a kepzes@agendaage.hu e-mail címre, vagy a borítékra kattintva.