- Regisztráció

 

Vezetékes hálózatok

Elektromos jeltovábbítással működő sodort érpáras kábelek

A főcímben azért így került említésre, mivel ez az ami általánosan összefoglalja ezt a kategóriát.

Réz vezetővel rendelkező sodort érpáras adatátviteli rendszerek különböző jellemzők, alapján vannak szabványosan kategóriákba sorolva. Ez a besorolás a "CAT" rövidítés mögött található számmal együtt magadja, hogy milyen szabványban rögzített követelményeknek tesz eleget a kábel.

CAT5e,

CAT6, 

CAT6a,

CAT6A,

CAT7,

CAT8 

UTP/  FTP/ S-FTP

kialakítású kábelekkel rendelkeznek (legalábbis szabvány szerint) az új építésű rendszerek.

 

Optikai kábelek

melyek alkalmazása alatt az Üvegszálak alkalmazását értjük - informatikai területen használt megoldások esetén általában, az alábbi száltípusokkal, 

  • MM optikai szál - Multi Módusú - Multi Mode - 62,5/-125, 50/125 -um OM2 / OM3 / OM4 és
  • SM optikai szál - Single Módusú - Single Mode - 8/125, 9/125, 10/125 -um Optikai szálakat tartalmazó kábelek telepítése és használata által valósul meg az adatátvitel, és a berendezések is ezek használatára vannak kialakítva.

Alkalmazásuk megannyi esetben jóval költséghatékonyabb, egyszerűbb mint a réz kábelek használata, valamint hosszú távon biztosítanak sávszálesség bővítési lehetőséget.


POF (műanyag) kábelek

Meg illik említeni, hogy vannak műanyag alapú POF kábelek is, melyeket más területeken alkalmaznak szélesebb körben.

Pl. Audio-technikában, egyes Ipari, vezérléstechnikai alkalmazásokban, de helyi hálózatok területén is megjelentek már megoldások.

Jelenleg már nem indokolja ezek használatát kedvező áruk, hiszen az üvegalapú optikai szálak gyártástechnológiája rendkívül sokat fejlődött, és az árak is teljesen elérhetővé váltak.

A technológiai háttér alapvetően a fizikai szinten tér el. Tehát gyakran a helyi adottságok, illetve új építéseknél, valamint tervezésnél az elvárások határozzák meg, hogy mely kábeltípus kerülhet vagy szükséges, hogy alkalmazásra kerüljön.

 

 

Kapcsolódó oldalak

Alapfogalmak
Vezeték nélküli hálózatok
POE