- Regisztráció

 

Színes patch kábelek jelentősége és funkciója

 

A színes patch kábelek kapcsán, most alapvetően a szerelt kábeleket helyezzük témánk középpontjába. Természetesen szót ejthetnénk a szereletlen kábelekről is, de azokból is rendre szerelt (RJ-45-ös csatlakozóval krimpelt) kábeleket készítenek.

Szóval. Ezen szerelt kábelek használatát, többször téves elgondolások akadályozzák meg egy hálózat kiépítésénél. A legtöbb esetben így kimaradnak az úgynevezett „patchelésből”, például amikor a patch panelt és az aktív eszközöket összekötik a rendező szekrényekben vagy a munkaállomásoknál.

Hogy miért, annak két oka is lehet:

 Megnézem a webáruházban

A szín nem számít

Ennek az egyik oka az az elképzelés, hogy „sima” szürke kábellel megoldható minden összekötés és ezzel legtöbbször le is van tudva a dolog. Általában ez így is megy, de lássuk, hogy milyen előnyökkel jár, ha színes, szerelt patch kábelekkel történik egy hálózat kiépítése:

 

A különböző színekkel funkciókat lehet jelölni az összekötéseknél, pl. a piros kábelek szervereket kötnek a switchez, a kékek a munkaállomásokat. A zölddel a  telefonkészülékeket csatlakoztatjuk a megfelelő helyre. Persze minden hely más és más, így a helyileg legmegfelelőbb színkiosztás tetszőlegesen alakítható. 

A különböző színekkel lehet jelölni az egyes gyengeáramú hálózati egységeket, ha esetleg egy rendezőn belül több is szerepelne. Például külön színnel kötnék be az IP kamerákat vagy az IP telefonokat és külön színnel a normál belső hálózat munkaállomásait és szervereit.

Egy partnerünknél pedig konkrétan egy rendező szekrényben több csapat is szerelt eszközöket és megbeszélték egymás között, hogy ki milyen színű patch kábeleket használ a saját rendszeréhez, így a másikéhoz nem nyúltak. Nincs kavarodás. Mindenki tudja, hogy melyik a saját színe.

A fenti példák jól demonstrálják, hogy a színes kábelek használatával egyes hálózatok vagy hálózatok rész-egységeinek összeköttetéseit átláthatóbbá lehet tenni és ezzel nagyban növelhető a rendszerek üzembiztonsága, megelőzhetőek a véletlenül elkövetett hibák.

A színes patch kábel túl drága

Tény, hogy általában a színes, szerelt kábelek, a sima szürkék árához képest valamennyivel magasabbak. Ha csak pusztán a kábelek megvásárlására költött pénzt tekintjük alapul, akkor ez számokban is kimutatható, de ez sem feltétlenül igaz már ma. Az igazi előny viszont a szürke és a színes kábel között a hálózat működtetése, üzemeltetése során mutatható ki, tapasztalható meg.

Minden hálózat működése, működtetése során több alkalommal előfordul, hogy kisebb átalakításon megy keresztül.

  • egy kolléga munkaállomása másik szobába, másik helyre kerül
  • egy új munkaerő érkezik és új hálózati munkaállomást kell beüzemelni
  • ideiglenesen át kell helyezni egy csoportot másik szobába felújítás miatt
  • a tárgyalóban előadást tartanak és külön informatikai eszközökkel vonul fel az előadó
  • és hosszan sorolhatnánk a legkülönfélébb helyzeteket.

Ilyen esetekben a rendszergazdának, a rendszer adminisztrátorának nagyon sok időt takarít meg, ha a meglévő rendszere már eleve átlátható (funkcionálisan) és ezt az átláthatóságot fenn is tudja tartani. Ebben az „idő megtakarításban” nagyon nagy segítséget tud nyújtani a színes kábelekkel kialakított, jó struktúrával felépített, rendezett hálózat.
 

 Színes patch kábelek webáruházban

 

 

Egy megoldás, ahol se a szín szerinti elkülönítés, se a rendezettség fenntartása nem érvényesül. Ennél a rendszernél már félmegoldás született. Ha a teljes kábelek nem is, de legalább a törésgátlók szín szerint el vannak különítve.
Ez jelenti a leghatékonyabb megoldást, ahol funkciók szerint,
színes kábellel vannak jelezve az egyes összekötések.

 

Azok, akik már készítettek vagy láttak színes kábelekkel rendszerezve felszerelt rack szekrényt, azok tudják, hogy az így logikusan kialakított színrendszer nagy segítséget nyújt, hogy a munka gyorsan és eredményesen, biztonságosan haladhasson.

Ha Ön is épít rendező központokat, gondoljon az üzemeltetőjükre és javasoljon színes kábeleket, ezzel a rendszergazdák munkáját is nagyban megkönnyíti.

Végezetül pedig szerepeljen itt néhány kép partnerünk által kivitelezett munkáról,
ahol a színes patch kábeleket sikeresen alkalmazták:
(A képekért köszönet a BME-Infokom csapatának!)

 

Agenda-Age Kft.

Ajánlott linkek:
Szerelt patch kábelek
Rack rendezőszekrények