- Regisztráció

 

A FI relé

 

A "firelé", más néven érintés-/életvédelmi relé (angolul RCD - Residual Current Device), olyan elektromos kapcsolókészülék, amely lekapcsolja a mögötte lévő hálózatot, amennyiben szivárgó áramot észlel, pl. ha egy vezető vagy egy fogyasztó földzárlatos lesz vagy ha valaki megérinti a hálózat feszültség alatt álló részeit.

Elnevezése nem a görög ábécé betűjeléből (fí), hanem a német Fehler (hiba) és az I nagybetűből (az SI mértékegységrendszer szerint az áramerősség jele) származik. Voltaképpen a hibaáramra utal.

A FI relét eszközök, berendezések, emberek és állatok hatékony védelmére használják.

 

Működési elve

Működése azon az egyszerű elven alapul, hogy a fázisvezetőben folyó áram értéke megegyezik a nullavezetőben folyó árammal, csak iránya ellentétes. Amennyiben a fázisvezetőn folyó áram különbözik a nulla vezető áramától, akkor valahol szivárgás van, például testzárlatos a fogyasztó vagy megérintettünk egy feszültség alatt álló fémrészt (amely lehet például egy megsérült szigetelésű vezeték), így az áram egy része nem szabályos fogyasztói áramkörön, azaz nem a fázis- és a nullavezető között halad. Ebből adódóan az érintésvédelmi relé a fázis- és a nulla vezetékekben kialakult aszimmetriát érzékeli. A „különbség miatt feltételezett hiba” elvére épülő megoldás eredményeként, a relé nem „tud” az elfolyás okáról és helyéről, csak annak tényét érzékeli. Amennyiben ez az úgynevezett hibaáram a relére jellemző küszöbértéket meghaladja, a beépített elektromechanikus modul azonnal bontja a hálózatot.

Lényeges különbség a normál biztosítók (olvadóbiztosító vagy kismegszakító) és az érintésvédelmi relé között, hogy az érintésvédelmi relé 2-3 nagyságrenddel érzékenyebb a biztosítónál, illetve a kismegszakító csak az átfolyó túláram ellen véd, míg a FI relé a szivárgó áramok ellen is védelmet nyújt, az átfolyó áram nagyságától függetlenül. Például amíg egy alacsony értékű szokványos biztosító kioldási értéke 6 A túláram, addig az életvédelmi relé már 30 mA-es, vagy akár 10mA-es szivárgó áram esetén elvégzi a lekapcsolást, ráadásul igen gyorsan, korszerűbb változatok akár kevesebb, mint 20 ms alatt.

A FI relé működési ábrája

1. Elektromechanikus modul 2. Áramváltó szekunder tekercs 3. Áramváltó transzformátor vasmag 4. Teszt kapcsoló L Fázis vezeték N Nulla vezeték

 

Alkalmazása a következő esetekben hasznos és szükséges:

 • szervertermekben (számítógépeknél)
 • háztartásban
 • nedves környezetben
 • orvosi műszereknél
 • kettős szigetelésű gépek esetén
 • általános használatú fémházas elektromos készülékek testzárlatakor előforduló áramütések elkerülésére
 • vezetékek vagy feszültség alatt álló részek véletlen érintési lehetősége miatt
 • tűzvédelmi célból: a kialakult tűz okozta károk mérséklésére, illetve az elektromos tűz kialakulási esélyének csökkentésére
 • készülékvédelmi célokból
 • kisállatok esetleges vezetékrágásából eredő károk megelőzésére, az állat védelmére
 • speciális, nem szokványos hálózati áramokat és feszültségeket használó munkakörnyezetben.

 

FI relés elosztósáv

Leghatékonyabb leválasztási védelem, a kis megszakítóhoz képest azonnal, mindkét vezetőt megszakítja. Mivel villásdugóval csatlakozik az elosztó, ahol a fázis/nulla nem garantált, így ez a legmegbízhatóbb automatikus leválasztó védelem.

A FI relé szivárgó áram érzékelési értéke: 30mA.

13050 Apower elosztósáv

Tekintse meg FI relés falra és rackszekrénybe szerelhető elosztósávunkat webáruházunkban!

 

13050 Apower eolsztósáv