- Regisztráció


 

VoIP - Voice over Internet Protocol

Ahogy magyarra is fordíthatjuk, hang IP-n keresztül. Vagyis az adathálózatot, internetet felhasználva létesíthetünk a technológia segítségével kétirányú hang kapcsolatot.

Elsősorban a telefonos-telekommunikáció interneten keresztüli forradalmasításának lehetünk tanúi. Költséghatékony, vagy akár további kiadásoktól mentes telefonkapcsolatokat alakíthatunk ki, ha már rendelkezünk amúgy is internet kapcsolattal.

A technológia több részre és vonalra bontható. Különféle eljárások, tömörítési és eljárásbeli megoldások léteznek.

Általában a H.323 , SIP és a Skype kifejezésekkel találkozhatunk, melyek sajnos nem kompatibilisek egymással, bár vannak berendezések, melyek képesek mindkettő esetleg több kezelésére is, akár átjárást is biztosítva közöttük. Alapvetően elmondható, hogy a külömbség a software (firmware), ami főleg a két első esetében igaz. Mind a H.323 mind a SIP rendszerü berendezésekkel is lehet olyan központi szolgáltatóhoz csatlakozni amin keresztül külső célpontok felé, azaz mobil, vagy vezetékes telefonhálózatba is lehet hívást létesíteni.

A Skype egy központi szolgáltatón keresztül (www.skype.com) működik kizárólag, ahonnan az ingyenes program is letölthető. Itt ha számlát nyit valaki, akkor akár normál előfizetői irányba is kezdeményezhet hívásokat.

Ez a megoldás általában egy számítógépre telepített kliens program segítségével működik, a gép audió eszközeit használva, bár már megjelent néhány önálló hardware is, illetve USB porton a számítógéphez csatlakoztatható telefon is.

Az Internet Telephony Gateway-ek segítségével a világ távoli pontjain található helyszineket is úgy köthetünk össze, mintha csak egy irodai mellék lenne, és megoldható hogy egyben a hagyományos telefonhálózatokhoz történő csatlakozás. Az ilyen berendezésekben saját telefonkönyvet készíthetünk különböző hívások lebonyolításához, és akár külön díj nélkül, vagy kedvezőbben telefonálhatunk a beállított közvetlen kapcsolatok irányába, vagy hívhatnak minet.

Meglévő vezetékes, vagy akár mobil telefon előfizetést is elérhetővé tehetünk az interneten magunk, vagy a cégünk számára, így akár a világ másik oldaláról is telefonálhatunk a helyi előfizetésről a megfelelő berendezések segítségével.

A Linkpro több ilyen VoIP gateway-t kínál, melyek könnyedén megoldhatóvá teszik a fentiek megvalósítását.