- Regisztráció

 

Aplus UPS szünetmentes áramforrások kommunikációs megoldásai

( Amennyiben a cikk (végig) olvasása kapcsán valamilyen kérdés merülne fel, vagy észrevétel, kérem az írás alján található email címre megírni.)

HANGSÚLYOZOTTAN FELHÍVOM A FIGYELMET, HOGY EZ A CIKK, KIZÁRÓLAG SZAKEMBEREK, ÉS TERVEZŐK SZÁMÁRA KÉSZÜLT!
MINDEN FEJLESZTÉS, EGYEDILEG KIALAKÍTOTT MEGOLDÁS, AZ AZT KIDOLGOZÓ ÉS MEGTERVEZŐ SZEMÉLY FELELŐSSÉGI KÖRÉBE TARTOZIK!
AZ ÍRÓ ÁLTALI FELELŐSSÉG TELJES KIZÁRÁSA MELLETT HASZNÁLHATÓ, ALKALMAZHATÓ BÁRMILYEN ITT LEÍRT INFORMÁCIÓ!
A KÖZZÉTETT KÜLÖNFÉLE MEGOLDÁSOKAT NEM ELLENŐRIZZÜK, CÉLJUK, HOGY ÜGYFELEINK MEGOSZTHASSÁK SIKERES MEGOLDÁSAIKAT EGYMÁSSAL EZEN OLDALAINKON KÖZZÉTÉVE AZOKAT. ( Névvel és elérhetőséggel vagy annélkül, melyeket ilyen formán szintén nem ellenőrzünk, és a FELELŐSSÉG TELJES KIZÁRÁSA MELLETT TÖRTÉNIK!

 

Különféle rendszerek közvetlenül UPS-hez kapcsolása, azaz a szünetmentes áramforrások közvetlen kommunikációja, pontosabban közvetlen vezérlése kapcsán íródott ezen cikk. Ez alatt azt értjük ebben az esetben, hogy az UPS "comm" portjain keresztül történő vezérlésnek milyen lehetőségei kínálkoznak, hogy azok közvetlenül vezérelhessenek más berendezéseket. Ilyen berendezések az ügyfeleink igényei alapján az utóbbi időkben következők voltak,

- Video megfigyelő és rögzítő rendszerek 
- Kivetítő és Projector rendszerek, (izzó-, iv-lámpás modellekhez)
- Szerverek
- Villamos tartalék áramkör, generátor, aggregátor vezérlések

Ezeknek a rendszereknek a lehető legegyszerűbb vezérlését kell időről időre megoldani a szakembereknek, és bár vannak lehetőségek ezek kialakítására összetett illesztőegységekkel, mégis az egyszerűség és költséghatékonyság, minket Magyar szakembereket mindig ösztönöz egy kis teremtő gondolkodásra. Természetesen van is értelme.

Az UPS-ek kapcsán, csak a kommunikációval szoros kapcsolatban álló részeket illesztem be, így könnyen áttekinthető a megoldás lényege. 

Mint hogy ezek kommunikációra szolgáló kapcsolatok az UPS és a külvilág között, így nem relé-kimeneteket találunk a porton, hanem teljesen leválasztott -- OPTO-csatolón keresztüli -- "jelzőrendszert".

Az, hogy optocsatolókkal van megoldva, az konkrétan az alábbiakat jelenti az eltérő UPS modellek esetében.
Ahhoz hogy működésbe tudjuk lendíteni a kimeneten az információ kinyerését, jól látszik, hogy külső energia (feszültségforrás) kell, hiszen teljesen le van választva az UPS-ről, így teljesen biztonságosan lehet használni a másik rendszer által használt, biztosított rendszerbe illeszkedve.

   
E sorozat 
comm. port kialakítása:
1 -
7 -
3 -
8 -
4 -
E series CommPort         
   
EM  és EM ABC sorozat
1 -
6 -
2 -
7 -
4 -
5 -
EM_EM ABC Series CommPortAplus UPS

 

   

EM PRO sorozat
2 -
3 -
4 -
5 -

EM Pro Series CommPort         


Mellékelem az alkalmazott OPTO csatolók adatlapjait is, így könnyen tervezhető a megfelelő illesztő a különböző rendszerekhez. Jól látható, hogy érdemi eltérés nincs a modellek között, így megnyugodhatunk, hogy az illesztés ilyen szinten nem fog gondokat okozni. Amire mindenkor figyelnünk kell, az a pontos bekötés, és körültekintő tervezés, a folyamatok lehetséges lezajlásának elemzését követően. (S persze a megannyi, minden esetben egyedileg kialakítható megoldásban rejlő "lehetőség".)

 

Összeállította: Balla László
kepzes@agendaage.hu