- Regisztráció

 

PoE - Power over Ethernet

 

Energiaellátás az ethernet hálózatot is biztosító, strukturált kábelezésen keresztül.

Az ezt rögzítő szabvány: 802.3af (év: 2003), illetve 802.3at (év: 2006). Az utóbbi értelemszerűen kompatibilis elődjével.


Jellemzően először a VoIP rendszerekkel együtt jelent meg a megoldás.
Mára elterjedten használttá vált, és a kompatibilitás alapján igen összetett, praktikus rendszerek építhetőek fel.

Ez egy intelligens feszültség ellátó rendszer, mely:

  • 4,5,7,8-as érintkezőket használta,
  • később a gigabit ethernet rendszerek esetében már minden ér (1-2-3-4-5-6-7-8)  felhasználásra került
  • az ellátórendszer és fogyasztó közötti kommunikációval rendelkezik.

Eszközkínálat szélessége a kiszolgáló injektorok, switchek, a fogyasztók részéről az IP telefonok, WiFi Ap-k, biztonsági kamerák, beléptető rendszerek és még megannyi alkalmazás és eszköz.


- A PoE használatát bemutató ábra - (forrás: ZyXEL)

 

A távtáplálás buktatói
Leginkább a helytelen kábelezés vagy a gyenge minőségű csatlakozások lehetnek, mellyel manapság (2013-2015 időszakban) egyre gyakrabban találkoznak a telepítők, s mely hátterében, néhány egyszerű hiba húzódik meg, melyek részben könnyen, másrészről, már csak nagyobb áldozatok, munka és befektetés által orvosolhatóak.


A távtáplálás és jelentősége
Jelentősége rendkívül megnőtt és lehetővé teszi, hogy nehezen megközelíthető helyeken is biztosítható legyen a berendezések energiaellátása. Az ilyen alkalmazások között az kamerarendszerek, IP telefonok, vezeték nélküli WiFi WLAN berendezések, RFID olvasók, beléptető panelek, stb.  találhatóak.

Ha külön villamos hálózatot kellene kiépíteni és teljesen szabályosan akarunk eljárni, nyilván sok többlet feladatot, költséget vonna mindez maga után (kábelezés anyagköltsége, valamint az erősáramú engedélyeztetés költsége, ÉV mérés, stb.)

A távtáplálás (PoE) szabványban való rögzítése hamar megfogalmazódott, hogy a különböző gyártók teljesen eltérő termékei, a megfelelő intelligens módon tudjanak együttműködni. Az alábbiakban a szabványban rögzített, konkrét POE megoldások jellemzői olvashatóak.

 SZABVÁNYOS MEGOLDÁSOK, MELYEK A SZABVÁNYOS BERENDEZÉSEKKEL EGYÜTTMŰKÖDNEK!
A szabványok mindenkor alapos körüljárás és többlépcsős egyeztetés után kerülnek rögzítésre, hogy az „minden” esetben stabil és megbízható megoldás legyen. Amikor valóban szabványos terméket kívánunk kialakítani, egyértelműen elengedhetetlen, hogy pontosan ragaszkodjunk a leírásokhoz.
- 24 portos full PoE switch (390W) - - PoE injector (30W) - - PoE splitter -

PoE 802.11xx szabványok

 IEEE szabvány

 Év (elfogadás)

 Teljesítmény

 IEEE 802.3af

 2003

15,4W / 12,95W

 IEEE 802.3at

 2009

 34,2W / 25,5W

 IEEE 802.3at (-2) - 4 érpáron, dupla

 ?

 68,4W / 51W

 

IEEE szabvány

 Feszültség/Áram

 Max. ellenállás a
 kábelen

IEEE 802.3af

 44-57 VDC / 350mA

 20 Ω  - Category 3

IEEE 802.3at

 50-57 VDC / 600mA

 12,5 Ω   - Category 5

IEEE 802.3at (-2) - 4 érpáron, dupla

 50-57 VDC / 600mA

 12,5 Ω  - Category 5

 

PoE szabványos elnevezések

Elnevezés: PSE

Power Sourcing Equipment

Eszköz működése:

Olyan berendezés, amely mint energiaforrás szolgál más PoE szabványú berendezések számára és a megfelelő kontrollmechanizmus, kommunikáció alapján, alapvető védelmet és szabályozást is jelent a hozzá kapcsolódó fogyasztók számára.

Általános eszközök:

Switch, PoE-Injector, (bizonyos esetekben maga a végponti router, FTTH-ONT berendezés is lehet ilyen.

 

Elnevezés: PD

Powered Device

Eszköz működése:

Olyan berendezés, mely valamilyen más berendezéstől, a szabvány biztosította módon kap villamos energiaellátást és ezzel kapcsolatban közvetlen kommunikációt is bonyolít az ellátó egységgel.

Általános eszközök:

Vezeték nélküli WiFi WLAN berendezések,  IP telefonok, RFID olvasók, beléptető-panelek, stb.

 

 


 NEM SZABVÁNYOS, DE ÁLTALÁNOSAN ELFOGADOTT KIALAKÍTÁSOK.

Ezek valójában szabványokon kívüli megoldások melyek csak a szóhasználatukban POE-k.

Annyiban igaz a kijelentés, hogy szintén az UTP/FTP 4 érpáras hálózati kábeleket használják energiaellátásra.
Amit elmondhatunk az, hogy vannak olyan eszközök, amelyek sorozatgyártásban, de nem a PoE 802.11xx szabványok szerint készülnek, hanem célirányosan, a "Passzív" PoE megfogalmazás szerint és egyfajta nem szabványosított közmegegyezés alapján készítenek.

Passzív PoE, mely nem egyezik meg a fentebb említett szabványos megoldásokkal.

Passzív PoE is több formában valósul meg, így egyszerűen elosztott, és közvetlen táplálású.

Létezik a közvetlenül, kizárólag a vezetékek szintjén megvalósított tápfeszültség továbbítás, mely a felhasználási oldalon már a végponti berendezés direkt csatlakozását jelenti.
 

 

Más passzív PoE megoldás esetében a felhasználási pontra juttatott feszültség, villamosenergia, a kívánt feszültségre lesz átalakítva, egy nagy hatásfokú DC/DC  tápegységgel. (Pl. Mikrotik alaplapokon közvetlenül a lapra integrált tápegységgel, mely pl. 8-30V bemeneti feszültséget is fogad…).

>> További információk itt!


 EGYEDI POE MEGOLDÁSOKRÓL
Ezzel a témával kapcsolatban előre meg kell említeni, hogy sok, a szabványtól eltérő, „gazdaságos” kialakítású eszköz kerül a kereskedelembe vagy éppen ügyes kezű telepítők fabrikálnak össze működő megoldásokat, melyek gyakran működnek kifogástalanul rövidtávon ez időben is, de sok kavarodást tudnak időről időre okozni, főleg a teljesen egyedi megoldások, amikor dokumentálatlanul vannak a rendszerekben.  
 

Feszültségszintek szerepe!!!

A terhelőáram függvényében, az alacsony feszültségű tápellátás nagy arányú veszteséggel jár, ezért igen fontos a helyes feszültségszint és megoldás kialakítása.

Minél alacsonyabb feszültségszinttel dolgozunk, annál nagyobb arányú lesz azonos teljesítmény esetén a feszültségesés a rendszerben, ahogy a szükséges terhelőáram növekszik és a kábelezésen részben el is veszik.

További gondolatok a kábelezéssel kapcsolatban itt olvashatók, kiemelve a legkockázatosabb "kábeltípusokat", melyek valójában "hamis termékek", hiszen alapvetően valótlan adatokat tartalmazó termékismertetőkkel, a kevésbé képzett telepítőket, kábelezéssel foglalkozó alvállalkozókat tévesztik meg.
Ezek elsősorban a CCA, CCS kábelek, melyek alkalmatlanok, de mindenképpen megbízhatatlanok ilyen feladatokra (elrettentő példák, hibaforrások) és azonnali bizonyosságot ad a veszteség, azaz feszültségesés számítás.


 A szünetmentes áramforrások nyújtotta lehetőségek a megfeleően kiépített alaprendszerben, messze meghaladják a hétköznapi módon üzemeltetett rendszerek biztonságát és költséghatékonyságát, mivel a központosított és így felügyelhető, menedzselhető rendszerek jóval megbízhatóbban tarthatóak egy kézben és kevesebb egyedi megoldást igényelnek. 

Biztos megoldás a stabil rendszerek kialakítására a megfelelően méretezett szünetmentes energiaellátó rendszerek>kialakítása, pl.: megfelelő akkumulátorbankokkal kiegészítve.