- Regisztráció

 

Pigtailek

 

A fura elnevezés (malacfarok - sajnos az ilyen "jópofa" elnevezések nem ritkák) talán abból adódik, ahogy ezek a kábelek a csomagolásból való kivételt követően kinéznek. Feladatuk és szerepük, olyan esetben kap hangsúlyt, amikor a kábelben, jellemzően 250 μm külső burkolatméretű szálak találhatóak, és gyors, jó minőségű helyszíni csatlakozás biztosítására van szükség. A szálakhoz e „pigtail”-eket hegesztéssel, vagy mechanikus száltoldással csatlakoztatják, így hatékony, gyors a munkavégzés és kiváló a minőség. Nemcsak, hogy érdemes, de a bizonyosság és megbízható minőség érdekében, olyan típus beszerzését kell előnyben részesíteni, melyek rendelkeznek mérési adatlappal, amelyek valódi minőségellenőrzésen mentek keresztül.

Pigtail kábelek

 Megnézem a webáruházban

Pigtail kábelek felépítése

Ezeknek a kábeleknek az egyik felén mindig van egy csatlakozó, ami egy jellemzően 900 µm-es köpenyburkolattal rendelkező kábelre van szerelve. A másik vége szabad, azaz nincs rajta semmi és ezt használjuk az előkészítést követően arra, hogy egy kábel végének szálaira hegesztve, vagy zselés toldóval csatlakoztatva azt alkalmassá tegyük a csatlakozásra.

A buffer réteg mérete 900 µm a klasszikus pigtail szálakon

Ennek a 900 µm-es rétegnek eltérő kialakításai vannak, ami feltehetően azért született, mivel az igények ezt "követelték" meg.

Előnye még ennek a rétegnek, hogy ezzel a biztosabb mechanikai védelemmel már alkalmasak a közvetlen csatlakozó szerelésre, és sok helyen ez már elegendő.

Több szálat tartalmazó kábelek esetén, az üvegszálat burkoló elsődleges védelmet tartalmazó, 250 μm átmérőjű kemény műanyag burkolatot (coating), az adott szabványban rögzített színkódoknak megfelelő buffer-réteggel látják el.

Pigtail kábelek esetén, mivel az egyetlen szál, így színezés nélkül, általában fehér színben készülnek.

 

Burkolat mérete

 

Sajnos azonban itt is, mint megannyi területen, az elterjedt elnevezések nem megfelelő pontossággal írják le, hogy valójában milyen tulajdonsága is van az adott kialakításnak. (Ismét a marketing és a "jópofa" elnevezések által vagyunk félrevezetve.)

Mi most igyekszünk mindezeket tisztázni, hogy könnyebb legyen eligazodni és értelmezni.

 

Easy Strip / Loose tube / Laza csöves bővítő réteg ("buffer")

 Megnézem a webáruházban

Itt, ahogy a nevében is olvashatjuk, ez a 900 µm-es réteg laza, ami azt jelenti, hogy az alatta található 250 µm-es szálon könnyen elmozdulhat. Így könnyű arról leszedni, és kibontani az alsóbb rétegeket. A 900 µm átmérőjű köpenyt elég megvágni és könnyedén, szinte tetszőleges hosszban egyben lehúzható, így a kötéstartó kazettában a 250 µm burkolatú szálak jóval könnyebben, tized akkora helyet foglalva helyezhetőek el. Nagy szálszám esetén, jóval nagyobb hosszúsággal is kényelmesen eligazíthatóak a pigtail-ek a kazettákban.
Sajnos azonban ez a könnyű mozgás kritikusabb esetben azt is okozza, hogy amikor ezt a köpenyt akár kezünkkel fogva szeretnénk pozícióba tolni, vagy a szálhegesztő végezné el a szál pozicionálását, akkor sajnos csak a köpeny kerül "pozícióba", és az alatta/belül elhelyezkedő szál nem szinkronban mozog. Így például azt gondolhatjuk, hogy a szálhegesztő szervomotorja nem működik rendesen, vagy hogy a zselés toldónak, vagy a száltörőnek vagy valami egyébnek van baja, miközben ez az egyszerű probléma okozza mindezt.

Előnyök: Hátrányok:
  • Könnyű csupaszolás
  • >10-30cm is egyben eltávolítható
  • Könnyen elcsúszik a réteg az alatta találhatókon
  • Hegesztés alkalmával a belső üvegszál nem mindig kerül megfelelő pozícióba
  • Zselés toldó használatakor esetleg nem ér be eléggé az üvegszál a testbe, a helyére...

Az ilyen kialakítású kábelek a szokásos minimál 250 μm átmérőjű kemény műanyag burkolattal (coating) rendelkeznek, a színkódoknak megfelelően.

 

Bemutató videó a "laza csöves" pigtail tulajdonságairól. (Kapcsolja be a feliratokat a videón!)

 

Bemutató és csupaszolás

 

Loose tube hegesztésénél előforduló jelenség és a pigtail sikeres szálhegesztése

 

Tight (szűk/szoros) buffer bővítő réteg

 Megnézem a webáruházban

Itt, ahogy a nevében is olvashatjuk, egy szorosan illesztett réteg, ami azt jelenti hogy az alatta található 250 µm-es szálra szorosan illeszkedik. Így arról gyakran kifejezetten nehéz leválasztani, és kibontani az alsóbb rétegeket. Sajnos azonban ez azt jelenti, hogy kritikusabb esetben akár 10mm-es szakaszokban lehetséges csak a csupaszolása, mivel annyira szoros. Hosszabb csupaszolási kísérlet esetén, az esetleg csak "elszakad". Ezért cserébe viszont ezt a 900µm-es burkolatot fogva, az szilárdan, és pontosan tartja a legbelül elhelyezkedő optikai üvegszálat, a köztes 250 µm-es réteggel együtt is. Így például a szálhegesztő szervomotorja pontosan a helyére tudja mozgatni a szálat, illetve a zselés toldóban biztosak lehetünk benne, hogy valóban a megfelelő pozícióba került a szál vége.

A webáruházunkban kapható szoros illesztésű pigtail kábelek 1 cm-es szakaszokban könnyen csupaszolhatóak és a szálhegesztő számára megbízhatóan kezelhetőek.

Előnyök: Hátrányok:
  • Pontos mozgatás
  • Jobb illesztések
  • Megfelelően szilárd külső köpeny
  • Több lépcsős csupaszolás
  • Gyakran keményebb köpeny

 

Tekintse meg teljes pigtail kínálatunk webáruházunkban!

Tovább a webáruházunkba

 

 

Kapcsolódó cikkek

Tight Buffer kábelek tudásábzisunkban

Tight Buffer kábelek tudásábzisunkban