- Regisztráció

 

Akkumulátorok

 

Ebben a kategóriában nálunk jellemzően az ólom savas akkumulátorokkal kapcsolatos ismeretekre lehet szert tenni, azok közül is a „zselés” típusok jellemzőiről lehet olvasni.  

Ennek elsődleges oka, hogy a cégünk által forgalmazott UPS-ek, ezen akkumulátorok fogadására lettek kialakítva.

Ezeket az akkumulátorokat alapvetően, mint SLA  -- Sealed Lead–Acid  --  vagyis zárt ólom savas akkumulátorokat ismerjük, de talán e téren is további részletezésre, pontosításra lesz szükség, hogy megelőzzük a további zűrzavart.

Az ilyen típusú akkumulátoroknál az elektromos töltés, azaz energia tárolásának lényege, elektrokémiai jelenségen alapul, melynek részletei a szakirodalmakban részletesen elolvashatók, de ezen oldalainkon inkább a gyakorlati megközelítést helyezzük szem elé. (Lehetőleg minimálisra csökkentve a részletes és feleslegesen bonyolult technológiai ismertetőket…)

Sok tévhit, hibás elképzelés terjedt el, melyben nagy része  van a nem gyakorlati, pontosabban tisztán elméleti oktatásnak. Be kell ismerjem, ennek a csapdájába magam is beleestem az "egyszerű" közoktatás kapcsán. Akiket ebben az időszakomban az elméleti iskola tanításai alapján tájékoztattam félre, ezúton is elnézést kérek.

Be kell ismerjük, hogy az akkumulátorok területe és azon belül a különböző típusok is, külön-külön is óriási tudást ölelnek fel és jelenleg is folynak a fejlesztések, az olcsóbb, nagyobb kapacitású, hosszabb élettartamú, környezetbarátabb és nagyobb hatékonyságú technológiák és gyártás irányába.

Látni fogjuk, hogy a különféle diagramok tükrében milyen komoly eltérések lehetségesek a különböző használat során és szembesülhetünk a valósággal, ami lehet hogy kellemesebb lesz, lehet hogy nem, annál ahogy eddig gondoltuk. A legfontosabb az, hogy helyes információkkal rendelkezzünk, tudjunk számolni és valós biztonságot teremthessünk.

Személyes véleményem az, hogy valódi biztonságot kell nyújtson egy-egy akkumulátoros energiaellátó rendszer, akárminek is nevezzük, pl. UPS  vagy bármi más.
Nem egy egyszerűen kellemes -- de hamis -- biztonságérzetre van szükség, ami egy konkrét esetben romba döntheti annak alkalmazóját, aki számított rá. Nem cél, a „rózsaszín” álomvilág, hogy a mások által forgalmazott termékeknél szebbeket, és jobbakat írjak a mi termékeinkről és azok szolgáltatásairól, mesebeli tartásidőket körvonalazzak, inkább az igaz valóság, amire biztosan lehet is majd számítani.

Örömmel fogadom a hozzászólásokat, észrevételeket kérdéseket is és szívesen egészítem ki az írásokat egyéni tapasztalatokkal, melyeket a témában sikerült szerezni.

Balla László G.
kepzes@agendaage.hu