- Regisztráció

 

Árnyékolt kábelek használata

 

Kültéri és ipari alkalmazásoknál

Az egyik, igen gyakorlatias megközelítésű előadássorozat és az ott elhangzott nagy jelentőségű, megannyi tapasztalat alapján készült ez a cikk, hogy minél szélesebb körben ismertté válhassanak ezek a tények és felhasználva az ismereteket, meg lehessen előzni a hibákat.
 

Az előadássorozat a hálózat-informatika több területét érintette, így a vezeték nélküli és vezetékes távközlési területet. Több mint 150 gyakorlati és elméleti szakember, fejlesztő, telepítő, kereskedő volt jelen. Az előadás során nagyon sok alkalommal került kihangsúlyozásra az árnyékolt kábelezések (FTP, SFTP) használatának fontossága, azok szakszerű bekötése, az eszközök ipari, kültéri alkalmazása kapcsán. Sok esetben csak így garantálható azok leírás szerinti működése, üzembiztonságában hosszú élettartama. A jelenlévők a közvetlen tapasztalataikat osztották meg azzal kapcsolatban, hogy az árnyékolás nélküli vagy szakszerűtlen (nem helyesen bekötött, bekötés nélkül hagyott ) árnyékolás, milyen drasztikus mértékű és folyamatos hibákat, bizonytalanságot, meghibásodásokat produkál.
A szakszerűen, árnyékolással telepített és hiánytalanul kiépített rendszerek esetében, hibamentes működést, minimális készülék meghibásodást tudtak elérni.
 
Az árnyékolás használata és szakszerű bekötése kapcsán több érvet is felvonultattak szolgáltatói oldalon:
  • A letelepített (főleg mikrohullámú, "WiFi") előfizetői oldali vagy akár fejállomás oldali rendszer sorozatos hibáinak elhárítása magas költségeket jelent (helyszíni kiszállás, garanciális ügyintézés, esetleges cserekészülék beszerzés, stb.), sok esetben a betervezett karbantartási költségeknek a többszörösét emészti fel.
  • Csökken az üzembiztonság, ami szolgáltatók esetében igen kényes kérdés. Szerződés köti a szolgáltatót, a garantált szolgáltatás biztosítására (pl.: 97% - 99,9%) Ha ezt átlépik, akkor kötbér és egyéb szankciók várhatók a leállások kapcsán.
  • Az akadozó működés e hibák okán, csökkentik az ügyfelek szolgáltatóba vetett bizalmát. (Ezt sokszor az ember magánszemélyként tapasztalja meg leghamarabb!) Ennek gyakran az a következménye, hogy szolgáltatót vált az előfizető, hiszen erősen rögzül a figyelme a problémán, amitől meg akar szabadulni! Amikor minden zavartalanul működik, egyszerűen nincs késztetés és idő sem az új szolgáltató keresésére, és hosszú távon kitartanak az előfizetők egy-egy szolgáltató, szolgáltatás mellett.

 
Az árnyékolt kábel esetén az árnyékolás szakszerűtlen vagy nem szabályos bekötésének van egy másik aspektusa is, mely problémákat jelenthet, illetve veszélyhelyzetet okozhat. Ez az a felhasználási mód, amikor két épület kerül összekötésre kültéri Cat5e vagy Cat6, Cat7 kábellel. Ilyen esetben az árnyékolás a zavarok kivédése miatt mindenképpen ajánlott, de ebben az esetben megoszlanak a vélemények, melyek főleg a telepítés eltérő voltából adódnak, illetve bizonyos szempontok figyelmen kívül hagyása (helyezése) okán.
 
A problémat az okozhatja, hogy a két épület között potenciál-különbség lehet. Ha megmérnénk az A és a távolabbi B épület földelése közötti különbséget, akkor azt tapasztalnánk, hogy egymáshoz képest ez a különbség gyakran ténylegesen is komoly feszültségkülönbséget mutat, mely időben is folyamatosan ingadozik.
 
A felhasználás területén eltérő véleményekkel találkozhatunk, hogy mi tűnik helyesnek, így mi most csak az alapvetően helyes megközelítést írjuk le.
 

Az árnyékolást tegyük folytonossá!

Legyen fixen leföldelve az ilyen kábel mindkét oldalán annak árnyékolása!
Ez a megoldás egy fontos szabályt érvényesít, mégpedig azt az érintésvédelmi szabályt, mely szerint ezeket a rendszereket védőföldeléssel kell ellátni.

 
Ennek balesetvédelmi, életvédelmi okai is vannak, hiszen az árnyékoláson keresztül érheti a kezelőt áramütés a potenciálkülönbségből adódó feszültség által, ami ebben az esetben az árnyékoláson keresztül jut át a másik helyszínre. Természetesen az árnyékolások leföldelése A és B épületnél nem jelentik a hálózati összeköttetés 100%-os védelmét, de a baleset- és életvédelmi szempontok sokkal magasabb prioritást élveznek. Az eszközök további védelme fokozható túlfeszültségvédők beiktatásával.
 
A fentiekből is következik, hogy az árnyékolt kábelnél a földelések elmulasztása, több kockázatot is jelent.
A földpotenciál-különbség, ha megjelenik valamely oldalon a berendezés közvetlen csatlakozásán, az tönkreteheti azt. (Switch, router, hálózati kártya stb.)
Áramütést okozhat a csatlakozót kezelő személynél.
Adatátviteli zavarokat okozhat, így bizonytalanná téve a működést.
 
Az az elgondolás kifejezetten veszélyes, hogy ne kössük be az árnyékolást a földhálózatba egyik, másik, illetve egyik oldalon sem. NEM BIZTONSÁGOS! Veszélyes és veszélyezteti a berendezések kommunikációs portjainak épségét, kezelőszemélyzetet, anyagi károkat okoz, stb.
 
Nézzünk egy példát a rossz telepítésre:
Két épület között kifeszített FTP légkábel mindkét végén RJ-45-ös, árnyékolt csatlakozót szerelnek. A csatlakozók 1-1 switchbe lesznek bedugva. A switchek le vannak földelve a rendezőszekrénybe. Az A épületben csatlakoztatják a kábel végét a switchbe. A B épületben a szakember megfogja a csatlakozót, hogy a switchbe csatlakoztassa, de a másik kezével a leföldelt, 2 méter magasan elhelyezett fali rack szekrénynek támaszkodik egy létra tetején. A két épület közötti földpotenciál-különbség miatt a szakemberen keresztül folyik az áram. Kisebb áramütés érheti, ami miatt leeshet a létráról (az eset sajnos megtörtént).
 
 
Most lássuk a helyes megoldást:
Az A és a B épület összekötése ugyanaz, mint a helytelen kiépítésnél, de a kábel árnyékolását mindkét oldalon közvetlen a rack szekrény földelő rendszerébe fixen kötötték a telepítéskor, illetve az RJ-45-ös csatlakozók a kábel végein nem közvetlen a switchbe lesznek bedugva, hanem egy túlfeszültségvédőn keresztül, ami szintén le van földelve a rendező szekrénynél. Így elkerülhető az áramütés okozta baleset és a túlfeszültség okozta esetleges switch meghibásodás, ha egy vihar, elektromos zavar, stb. kapcsán elektromos feszültség indukálódna a kábelen.

Fontos figyelmeztetés!!!


Az érintésvédelmi előírások elmulasztása és az abból adódó felelősség mindenképpen fennáll. Mentesülni az egyre szigorodó büntetőjogi felelősség alól úgy lehet, ha a rendszer kiépítésével kapcsolatos pontos dokumentációval együtt az érintésvédelmi tanúsítványt is beszerezzük és a megrendelőnek hivatalosan átadjuk, hogy azt a megfelelő nyilvántartásaiban elhelyezhesse.

 

Balla László Gábor
2013.07.17.