- Regisztráció

 

UPS karbantartás

Minthogy az UPS-ek védelmi célú, biztonsági berendezések, alapvetően szükséges az időszakos ellenőrzésük, hiszen csak egy vészhelyzet (áramkimaradás) alkalmával derül ki a hiányosság, hiba. Működésük elsősorban az akkumulátoraik állapotától függ, de természetesen más hiba is bekövetkezhet.

A kockázatok minimumra csökkentése érdekében, megelőző, tervszerű karbantartásra van szükség. A folyamat során, mint minden egyéb műszaki berendezést javasolt kitakarítani, ellenőrizni a részegységek helyes működését, akkumulátorok, kábelek, csatlakozások állapotát.


Élettartam és csere intervallum

A szünetmentes áramforrásokban használt akkumulátorok élettartama igen változó, ami 1-2-5-10 év is lehet típustól függően, már amennyiben a használatban lévő akkumulátorok és az UPS az előírt környezeti körülmények között ~20-24°C környékén van üzemeltetve. A magasabb vagy jóval alacsonyabb hőmérsékleten üzemeltetett, tárolt akkumulátorok élettartama nagy mértékben csökken. Itt elsősorban az energiatároló képességük csökkenésére kell gondolni, melynek a sokkal rövidebb tartásidő, illetve akár a működésképtelenség is lehet az eredménye. Sajnos mind környezetvédelmi, mind anyagi okok miatt nagyon előnytelen a rövidebb élettartamú akkumulátorok választása, bár látszólagosan 10-30-50%-os megtakarítást is jelenthet, de CSAK RÖVID TÁVON. A hosszabb élettartamú (3-5-10 éves) akkumulátorok alkalmazása ritkább karbantartást, alacsonyabb üzemeltetési költségeket jelent, és jóval kevesebb veszélyt a környezetre, valamint NAGYOBB ÜZEMBIZTONSÁGOT! (Termékkatalógusunkban válogathat a hosszabb élettartamú típusok között.>>)

Figyelem!!! Tartósan nem használt, kikapcsolt UPS-ek, melyek akkumulátorai nem tudnak töltést kapni az idő múlásával lemerülhetnek (önkisülés), és ha ennek mértéke a sok hónap alatt egy bizonyos határérték alá csökken már visszafordíthatatlanul károsodnak. Ilyen esetekben szintén cserélni kell őket, de a legbiztosabb módja ennek is, ha az alábbi "UPS-ek és akkumulátoraik gyors ellenőrzése" című bekezdés szerint leellenőrizzük.

Tisztítás, takarítás

A por (hő szempontjából) szigetel és akadályozza a készülék természetes hűtését, viszont villamos szempontból lehet olyan jellegű, ami esetleg villamos hibát is okozhat. Az élettartam növelése, műszaki állapot megőrzése érdekében fontos a rendszeres belső takarítás, pormentesítés.
Ennek legegyszerűbb és legveszélytelenebb módja az áramtalanított és kikapcsolt állapotban, a szellőzőnyílásokon keresztül, sűrített levegővel vagy kompresszor segítségével történő "átfújás", valamint a megelőző porszívózás. 

Az üzemi körülményektől függően, ha szükséges, cserélni kell a porszűrőket, ventilátorokat, elöregedett kondenzátorokat. (csak szakszervizben ajánlott!)

Ventilátorok tekintetében javasolt a jóval megbízhatóbb golyóscsapágyas, ha lehet akkor talán itt is inkább a 2 csapágyas, illetve a "MagLev" típusok alkalmazása. Itt is igaz ami az akkumulátorokra, hogy némi többletráfordítással hosszú távon biztosítható a stabil működés, kedvezőbb és költségtakarékosabb üzemeltetés.

UPS-ek és akkumulátoraik gyors ellenőrzése

Asztali számítógépek esetén (mint leggyakoribb eset)
Javasolt, hogy egy vírusellenőrző, kereső programmal indítsunk el a rendszeren egy teljes (Full) Scan-t, ami elvileg nem fog kockázatot jelenteni a rendszer számára, de megfelelően nagy terhelést jelent fogyasztás (processzor, memória, HDD használat) szempontjából, ami így a normál használat esetére biztos védelmet jelent már.
Egyéb esetekre egy relatív használaton kívüli időszak javasolt, amikor nem okoz fennakadást vagy adatvesztést  a teszt és ekkor generálunk az adott berendezésen egy normál terhelés feletti állapotot.

Fűtési rendszerek esetén (ami a fűtési időszak beköszönte előtt kicsit nehezebb feladat)
Akár manuálisan be kell kapcsolnunk a rendszer szivattyúit és egyéb kapcsolódó fogyasztókat, bár ebben az esetben ellenőrizni a konkrét tartásidőt -- ami több órát kell jelentsen -- nem bizonyul elsőre a legegyszerűbb feladatnak, de az üzembiztos téli működés érdekében érdemes egyszer végigvinni.

A fenti előkészítést követően az UPS-en első lépésként megnyomjuk a „SELF TEST” gombot vagy az UPS kezelőszoftverén választjuk ezt a funkciót, így az alapvetően helyes működésről egyszerűen megbizonyosodhatunk.

A pontosabb eredmények érdekében azaz, hogy alkalmas-e számunkra az UPS és a benne található akkumulátorok az általunk kívánt feladatra, az alábbiakat tegyük:(olvassuk el, mielőtt nekikezdünk)
- indítsuk el a számítógépen a javasolt programokat, kazánok vagy egyéb rendszerek, pl. kapumozgatók esetén a terheléssel járó folyamatokat
- ekkor kell az UPS-t a teszt elvégzése céljából a villamos hálózatról lekapcsolni (bekapcsolva hagyva magát az UPS-t, leválasztani a villamos hálózatról)
- az időt mérjük le, illeve ellenőrizzük, hogy az UPS kikapcsolásáig a szükséges folyamatok lezajlanak-e, illetve a készenléti idő megfelel-e az egyéb elvárásainknak.

UPS / AKKU teszt kiértékelése

Ha az UPS a kikapcsoláshoz is megfelelő tartásidővel rendelkezik (feltéve, hogy ez volt az eredeti tervezet), úgy megnyugodhatunk. Amennyiben nem hosszabb tartásidőkkel kalkulált UPS-ekről van szó, akkor az akkumulátor töltöttség-jelzője és az eltelt idő alapján kalkulálhatjuk, hogy mire lehet számítani és eldöntve, hogy ez megfelel vagy sem, lehet intézkedni.

Amennyiben az UPS néhány másodpercen belül kikapcsol, akkor
- az akkumulátorok kapacitása nem megfelelő
- vagy az UPS töltő áramköre meghibásodott és nincs megfelelően feltöltve az akkumulátora,
  -- bár ebben az esetben azonnal kikapcsol
  -- pontosabban ilyen UPS általában bekapcsolhatatlan, hiszen az akkumulátora töltés hiányában az önkisülés okán tönkre is ment
- amennyiben azonnal kikapcsol, úgy még mindig lehet a fenti hibák egyike, de lehet más hibákra is gyanakodni. 
Ezen esetekben:
- egy akkumulátorcsere azonnali segítség lehet, 
- de javasolt igénybe venni a szakszervizeket, ahol teljes ellenőrzést követően állhat újra szolgálatba a berendezés.